Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 07. 2024. 10:26 13

Ispovest žrtve stravične policijske torture iz Guče: Policajci se iživljavali nad njim

Radovan Đenadić iz Guče, koji tvrdi da je u sredu uveče bio žrtva stravične policijske torture službenika MUP iz njegovog grada, koji su ga, kako kaže, izveli iz kafića dok je slavio sa prijateljima rođenje ćerke, podvlači da će biti odlučan u borbi za pravdu. Đenadić je za TV Nova kazao da ti policajci, ali i mnogi koji rade mimo svojih ovlašćenja, ne zaslužuju da nose policijske uniforme.

Đenadić u gostovanju u emisiji "Probudi se" navodi da je angažovao advokata i da i dalje utvrđuje posledice napada, nakon čega će, kako najavljuje "ići do kraja". Na pitanje kojom bi se pravdom zadovoljio, Đenadić kaže da policajci razduže uniforme.

- Ta dvojica policijskih službenika ali i mnogi drugi koji ovde rade, ne zaslužuju da nose uniforme, čast izuzecima. Svi su iz Lučana i baš se bahato ponašaju, katastrofa, ne znam ko im to dopušta - kaže Đenadić.

Otkriva i da strahuje šta bi moglo da mu se dogodi, imajući u vidu da je javno progovorio o svom slučaju i da među njegovim ukućanima ima straha.

- Razmišljam i noću šta će se desiti, pošto svi znaju da je otišlo u javnost, da li će neko nešto da mi uradi tokom noći da ne bih izašao u novine, ne znam... Ovo je već i lično - kaže Đenadić i dodaje da ga niko iz policije nije kontaktirao ovim povodom.

Podsetimo, Đenadić je ispričao za Nova.rs da je u sredu uveče preživeo pravi pakao, a da je sve krenulo jer nije imao ličnu kartu.

- Otišao sam do kafića da častim društvo negde oko 19 sati, možda malo kasnije. Sedeli smo oko petnaestak minuta u lokalu kada su došla dvojica policajaca, sa škodom - priča Radovan Đenadić.

Nakon što su ušli u auto i zamakli iz sredine gde ima ljudi, jedan od policajaca ga je, kako tvrdi, udarao kundakom od oružja, šamarima, laktovima i pesnicama. Tvrdi da su ga vozili obilaznim putem oko Guče i sve vreme su pričali gde će da ga vode i šta će da mu urade. Kako kaže Radovan njihove telefone su sklonili, a njegov ugasili.

- Potom sam iz njihovog razgovora čuo da će da me vode u Gornji Dubac da bi me pojeli medvedi. Iako nisam verovao, stvarno smo otišli tamo. Čak ni automobil nije mogao da dođe do tog mesta - priča. Tu su ga, kako navodi dalje, izveli iz kola teravši ga da ide ispred njih desetak metara.

- Zastajao sam od bolova i okretao se, a jedan od njih je repetirao pušku preteći da će mi pucati u noge jer mu je ministar to dozvolio - objašnjava Đenadić. I dalje su ga vodili kroz šumu da bi zastali kraj neke obale.

- Potom je jedan od njih otkinuo granu i bio me ne znam ni sam koliko. Možda 10 ili 15 minuta, ja sam pao i bukvalno sam buljao i jeo zemlju - priča on. Nakon toga su mu ruke opasali oko drveta i vezali ga lisicama.

- Na sreću neki auto je naišao i oni su se uplašili. Mislili su da ih je neko pratio. Povikali su beži, beži. Otišli su dole do njihovih kola i video sam lampu kako sija. Iživljavali su se na meni i počeli da me ucenjuju pitanjima šta ću da kažem kad dođem u Guču - priča Đenadić. Potom su ga vratili u policijsku stanicu, pisali mu prijavu zbog lične karte, a, Đenadić tvrdi, da su oni sami pravili zapisnik. Niko ga, kaže, ništa nije pitao.

- Naveli su da sam se povredio u šumi pre dva, tri dana. U jednom momentu je došao komandir koji je naredio da se skinem i kada je video povrede samo je izašao - dodao je. Na pitanje gde je išao u hitnu pomoć Radovan kaže - prvo u Guču.

- Naravno, oni su pozvali policiju, nudili mi nagodbe jer su pored mene, polomili i moj telefon. Rekao sam im da nema tih para koje oni mogu da mi daju - priča Radovan. Zvali su ga, kako tvrdi, i na "dogovor".

- Potom sam otišao u čačansku hitnu pomoć gde su konstatovane povrede. Moram da dodam da sam ih pitao verujete li vi u boga. Rekli su da veruju. Od bolova jutros nisam mogao da ustanem iz kreveta - zaključio je Radovan Đenadić.

MUP je napre delimično demantovao Đenadićeve reči, a potom je ministar policije Ivica Dačić najavio disciplinski postupak za teške povrede službene dužnosti protiv dvojice policajaca iz Lučana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati