Hronika

[ Izvor: Mediji ]

01. 07. 2024. 18:09 3

Šta sve znamo o teroristi ubijenom ispred izraelske ambasade

Miloš Žujović (25) koji je ubijen prilikom napada na policajca koji je čuvao izraelsku ambasadu, poslao je kritičnog dana, u subotu 29. juna, nekoliko video poruka supruzi Besi, koju je, zajedno sa sinom, sklonio u Crnu Goru. Te poruke su nagoveštavale šta će se dogoditi i razjasnile njegove motive, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Portal Nova.rs otkriva šta sve dosad znamo o Žujoviću, konvertitu iz Mladenovca.

Crnogorska policija je locirala i saslušala Besu Žujović, rođenu Hadžović, koja je ispričala šta se dešavalo 29. juna. Ona je izjavila da je dobila nekoliko video poruka, koje su je uznemirile i da je telefonom pozvala supruga. U jednom snimku, iz gradskog autobusa, Miloš, koji je pri prelasku u islam uzeo ime Salahudin, pevao je na ruskom, a narodno je rekao da ga autobus "vozi u dženet". Denet je naziv za raj u islamu, a u raju završavaju i šehidi – mučenici, koji poginu u borbi protiv neprijatelja islama. U drugim porukama, napadač je pominjao Izraelce koji ubijaju muslimane, objasnio je Dačić.

U subotu je Miloš Žujović završio svoj životni put, pošto je pokušao da ubije žandarma Miloša Jevremovića, koji je obezbeđivao izraelsku ambasadu. Terorista je prvo prišao policajcu i postavio mu nekoliko pitanja, o muzeju na Dedinju, verovatno da bi ga opustio. Potom se vratio i ispalio u njega strelu iz samostrela. Iako teško ranjen, policajac je uzvratio vatrom i usmrtio napadača na licu mesta.

Ubrzo je počela istraga i počeli su da stižu prvi rezultati. Napadač je identifikovan kao Miloš Žujević, koji je primio formu islama koju i mnogi muslimani smatraju sektom, ekstremni vehabizam i promenio je ime u Salahudin. Rodom je iz mesta u okolini Mladenovca, a pre napada suprugu Besu, koja je trudna, i njihovo dete, poslao je u Crnu Goru, u Plav, gde ju je crnogorska policija locirala i saslušala.

Odustao od napada na sinagogu

U napadu je vehabija koristio samostrel, oružje koje je dozvoljeno posedovati, ali nije dozvoljeno nositi. Utvrđeno da ga je kupio legalno, u jednoj radnji u Zemunu, za 6.900 dinara. Sreća u nesreći je da se terorista dokopao samostrela, jer da je u pitanju bilo neko drugo oružje i neka druga meta, posledice su mogle biti mnogo gore. Pre napada na policajca ispred izraelske ambasade, Žujović je prošao pored sinagoge, ali je odustao od terorističke akcije, jer je bila prisutna policija.

Policija je brzo locirala i uhapsila još jednog konvertita, Srbina Igora Despotovića koji je takođe primio islam i postao vehabija.

Supruge naterali da skroz pokriju lice

On je već poznat organima gonjenja, jer je osuđivan zbog širenja verske, rasne i nacionalne mržnje. Despotović je se sumnjiči na terorističko udruživanje i da je administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad. Zna se da su dvojica konvertita, Žujović i Despotović, bili u dobrim odnosima i da su im supruge bile prijateljice.

Ono što je neobično je da su njih dvojica, koji su promenili veru, postali rigidniji muslimani od svojih supruga, pa su ih naterali da skroz pokriju lice i nose burke, što nije uobičajeno kod muslimana na Balkanu.

Došao u dodir sa ekstremnim islamistima

Otac stradalog napadača, Zoran Žuović, izjavio je za medije da je Miloš, pre nego što se okrenuo verskom ekstremizmu, proučavao bibliju i kuran i da se zapravo našao upravo u svetoj knjizi islama. Ipak, po svemu sudeći, Miloš je znanje o islamu hteo da produbi na internetu i došao u dodir sa ekstremnim islamistima i vehabistima, koji su ga indoktrinirali.

- Ništa mi nismo krivi, kriva je ova sekta koja je zabrljavila, a on sluša njih. Mi smo se borili koliko smo mogli, ali spasa nije bilo - rekao je on.

Policajci su pretresli i stan u kome je jedno vreme Žujović boravio u Novom Pazaru i u njemu je navodno pronađeno oružje, ali i zastave islamske države i još nekih ekstremnih islamističkih grupa.

Prema nekim informacijama, taj "štek stan", u kojem je boravio i Žujović je vlasništvo Senada Ramovića Becana (51), jednog od vođa vehabističkog pokreta u Srbiji. Sam Ramovć nije pronađen i pretpostavlja se da je u bekstvu.

On je uhapšen 2007. godine i osuđen na 13,5 godina zbog planiranja terorističkog napada. Ali, ovom vehabiji meta nisu bili ni Izrael, ni Amerika, ni hrišćani, već muftija Muamer Zukorlić. Treba imati u vidu da vehabije zastupaju najekstremniji i najkonzervativniji oblik islama, da gaje neprijateljska osećanja prema verskim dostojanstvenicima Islamske zajednice u Srbiji, ali i drugim zemljama i da su za njih muslimani koji ne praktikuju njihovu verziju islama, zapravo izdajnici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati