Hronika

D. Ljutić

01. 06. 2024. 05:01 18

Imovina SRPSKE MAFIJE veća od budžeta Srbije

Organizovani kriminal u regionu deluje kao nezvanična privredna grana nekih zemalja. Po relevantnim i nepristrasnim podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), balkanski put droge vrednuje se u proseku na 28 milijardi američkih dolara godišnje. Primera radi, budžetom za 2024. predviđeni su ukupni prihodi i primanja u državnoj kasi Srbije u iznosu od oko 17,5 milijardi evra.

Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Velike Britanije pokrenula su tajnu operaciju pod kodnim nazivom "Krajm stejt neksus" koja ima cilj da zaustavi rad albanskih narko bosova i razotkrije albanske političare povezane sa organizovanim kriminalom. Prema pisanju Tajmsa, cilj projekta je da se oslabi pretnja od organizovanih kriminalnih grupa i da se zaštite britanski interesi na Balkanu. U dokumentu britanskog ministarstva unutrašnjih poslova ističe se da veze između politike i kriminala na Zapadnom Balkanu stvaraju "okruženje u kojem ozbiljni kriminalci i organizovane kriminalne grupe mogu da deluju i da imaju koristi od zaštite korumpiranih političara".

Ovdašnji organizovani kriminalci smešteni su u sam vrh globalne rang liste podzemlja, na osmo mesto. Da li je to realno? Rang listu svetskog organizovanog kriminala objavili su britanski "Dejli njuz“, španski "Dijario“, veb magazin specijalizovan za čudne vesti "Kristal kis“. Na vrhu njihove liste su ruski mafijaši, za koje se navodi da ih je između sto i pet stotina hiljada, slede sicilijansko-američka "Koza nostra", kolumbijski narko karteli, kineske "trijade" i japanske "jakuze". Albanska mafija, interesantno, zauzima deveto mesto, odmah iza srpske. 

Prema procenama organizacija koje se bave borbom protiv kriminala, (pre svih CIA), izračunato je - samo u poslednjih pet godina, srpska mafija je ostvarila sebi imovinsku korist veću od 900 milijardi evra, najviše na švercu kokaina i postavljena je tako na osmo mesto u Evropi po bogatstvu i moći. Poređenja radi, o kolikoj sumi se radi, govori podatak da je to nezamislivo više novca nego što su bili vojni budžeti država bivše Jugoslavije, koji su za tu namenu izdvojile približno 1,6 miljardi evra. Još jedno poređenje, kad govorimo o moći i bogatstvu srpske mafije. Naime, valja napomenuti da se Srbija po snazi svoje vojske i vojnih kapaciteta nazali za 65. mestu u svetu, prema rang listi koju svake godine objavljuje vojni sat "Global fajer pauer".Do sada najvrednija oduzeta imovina bila je vlasništvo Darka Šarića, njegove porodice i saradnika. Kako Direktno.rs saznaje, Šarić, kome se još uvek sudi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, danas se nalazi na petom mestu najbogatijih narko bosova u svetu, a vrednost njegove imovine procenjena je na više od 30 milijardi evra. Globalni izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal UNDOC (United nations office on drugs and crime) za 2023. godinu pokazuje da je 15 odsto zaplena u svetu tokom 2020. ostvareno u državama zapadne i centralne Evrope.UNDOC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

- To tržište uglavnom je snabdevano od strane albanskih i srpskih kriminalnih grupa - navodi se u izveštaju UNDOC i dodaje da je Srbija i zemlja odredišta za južnoamerički kokain. 

Procena Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije (European monitoring centre for drugs and drug addiction) iz 2020. je da je evropsko tržište kokaina vredno 10,5 milijardi evra, kao i da je vrednost tržišta narkotika u Srbiji oko 280 miliona evra. Prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, šverceri iz Srbije su među distributerima kokaina u Rusiju, koje su po izveštaju UNDOC daleko manje nego u zemlje EU.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala je, krajem septembra 2023. godine, objavila drugi Globalni indeks organizovanog kriminala. Naime, Srbija se i dalje nalazi u samom vrhu evropskih zemalja po obimu organizovanog kriminala, jer je prema prvom Globalnom indeksu organizovanog kriminala objavljenom oktobra 2021. godine bila druga u Evropi. Zapravo, Srbija ima gore apsolutne poene nego pre dve godine, ali je Ukrajina zauzela drugo mesto, jer je zbog rata u toj zemlji došlo do porasta organizovanog kriminala.

Upitno je da li je policija, koja radi u teškim uslovima, sposobna da odgovori zahtevima javnih tužilaca, koji rukovode predistražnim i istražnim postupkom. Srpska mafija po svemu sudeći neće otići u deficit.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati