Hronika

D. Ljutić

30. 03. 2024. 21:10 6

SLUČAJ BRANISLAVA NEDIMOVIĆA Čija je pravda u Srbiji?

Treće osnovno javno tužilaštvo navodi da je Branislav Nedimović do sada u saobraćaju prekršajno kažnjavan četiri puta, da ranije nije osuđivan, te da može da se primeni odlaganje krivičnog gonjenja. Međutim, problematičan deo sa ranije počinjene četiri prekršajne presude Nedimovića, znače da je sklon kršenju propisa iz bezbednosti saobraćaja i to je trebalo imati u vidu. Taj deo kao da je potpuno zanemaren, ili je i on ušao u cenu novčane kazne. Da je "naprednjačko“ viđenje pravde i pravosuđa diskriminatorsko, ponovo smo se uverili.

Zakon kaže da su svi građani pred zakonom jednaki, međutim praksa je, nažalost, u ovih desetak godina to demantovala. Tačnije, pred zakonom smo svi jednaki, samo su neki jednakiji. 

Ako država vodi postupak protiv građanina pojedinca, onda je građanin u toj parnici uvek diskriminisan. Druga osnova za diskriminaciju je socijalni status stranaka u postupku. Siromašni građani su u nepovoljnijem položaju. Oni nemaju toliko novaca da bi mogli da angažuju kvalitetnog advokata i da istraju u sporu u kojem traže svoja prava. Treća osnova za diskriminaciju je privilegija stranke. Ako je stranka neki visoki državni funkcioner ili političar, on je uvek prepun privilegija.

Poslednji u nizu primera je visoki funkcioner Srpske napredne stranke, sadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza i nekadašnji ministar, Branislav Nedimović. Uplata za učinjenu štetu bila je dovoljna da Nedimović bude oslobođen krivične odgovornosti za saobraćajnu nezgodu u kojoj je u septembru 2022. godine na Novom Beogradu teško povređen vozač motora. U rešenju o odbacivanju krivične prijave koju je Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo redakciji N1, navodi se da je Nedimoviću stavljeno na teret Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprećena kazna do četiri godine zatvora.

Kao funkcioner, Nedimović je na Novom Beogradu izazvao saobraćajku u kojoj je čovek završio sa višestrukim prelomima, povredama unutrašnjih organa i u komi. Njegovom greškom, a džipom Gradske uprave Sremska Mitrovica. I o tome se ćutalo godinu i po dana. Mediji su tražili informacije o tom slučaju, ali Tužilaštvo ih je upućivalo na već objavljene tekstove, da je Tužilaštvo našlo način da ispoštuje Zakon o informacijama od javnog značaja, a da ništa ne saopšti, smatraju i u organizaciji Transparentnost Srbija.

- U medijima su objavljene informacije o slučaju nekadašnjeg ministra Nedimovića, ali ne i autentični dokumenti koji se odnose na zapisnike, eventualnu krivičnu istragu, postupanje policije ili javnog tužilaštva. Zbog tog razloga, mislim da ovaj odgovor nije ispravan ni sa te formalne strane - smatra Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija“.

Svedoci smo dvostrukih aršina tužilaštva, sudova, ministarstava… A ukoliko se desi da političari ipak dođu pred sud, onda izbegavaju sudske pozive. To je apsolutno ignorisanje sudskih organa i demonstrativno pokazivanje bahatosti i nepoštovanja i suda i sudskih poziva. Građanima ove države se pokazuje da za njih zakoni ne važe. Uostalom, u Srbiji uopšte nema ozbiljnih sudskih postupaka protiv aktuelnih političara na vlasti

- Vest koju su objavili mediji da je funkcioner SNS-a Branislav Nedimović 2022. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je teško povređen vozač motora, kao i da policijski izveštaj sugeriše da je krivica bila na njemu i da tužiteljka, iako pozvana, nije izašla na teren, u meni proizvodi profesionalnu rezignaciju -  rekao je nedavno tužilac Predrag Milovanović.

Da li je pravedno što je Nedimović dobio takvu "kaznu", a penzioner koji je završio u KPZ-u Padinska Skela zbog bačene petarde i 30.000 dinara kazne, gde je ubijen, nije? Tužiteljka Lidija Komlen Nikolić kaže da je bila iziritirana postupkom u njegovom slučaju, jer je njemu prvobitna kazna od 10.000 pooštrena na 30.000 dinara, što on nije imao da plati, pa je završio iza rešetaka.

- Ne deluje mi ni pravedno ni pravično. Sistem izgleda funkcioniše samo na običnom čoveku, a slika se stvara da ne funkcioniše za nekoga ko je zaista na funkciji - navodi Nikolić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati