Hronika

Direktno.rs [ Izvor: KRIK ]

06. 03. 2024. 11:56 9

Stefanović ne objašnjava prijavu, optužuje medije i opoziciju

Bivši ministar policije Nebojša Stefanović reagovao je na otkriće KRIK-a o tome da ga je policija u krivičnoj prijavi označila kao osobu koja je pomagala narko-klanu Darka Šarića, rekavši da nema dokaza o njegovoj povezanosti sa osuđenim kriminalcima. Stefanović je, umesto da objasni veze sa Šarićevom grupom koje pominje policija, napao KRIK i optužio opoziciju i medije da objavljuju neistine.

U podužoj objavi na svom Fejsbuk profilu Stefanović je napisao da nikada nije komunicirao sa osuđenim kriminalcima i optužio KRIK da iznosi laži. 

- Po ko zna koji put, već pune tri godine i KRIK i drugi nazovi-mediji dovode me u vezu sa okorelim kriminalcima i izmišljaju da sam sa njima komunicirao Skaj-aplikacijom. Svaki put sam te laži demantovao i uvek tražio od naših organa i od naših međunarodnih partnera da ispitaju ovakve besmislice i nikada nijedan dokaz za to nije podnet. Nema ga ni sada kada KRIK ponovo piše iste nebuloze - napisao je Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Bivši ministar policije naveo je da nikada nije bio u kontaktu sa osuđenim kriminalcima i negirao je da je imao „skaj“ telefon. Policija u krivičnoj prijavi nije navela ko su Nikola P. i Oskar, ali Stranka slobode i pravde je navela da je Oskar iz „skaj“ komunikacije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

- Nikada nisam bio u kontaktu sa osuđenim, teškim kriminalcima, i nikada nisam koristio Skaj-aplikaciju - naveo je Stefanović u objavi koju je sveo na optužbe na račun KRIK-a i obračun sa opozicijom.

- Koliko puta morate da zažmurite na činjenice i na dokaze da biste svojim lažima nastavili da glumite nekakav istraživački medij? Odgovoriću im: Mogu ovakve i slične laži da objavljuju svakog dana, ali to neće promeniti istinu da nikada, ni u kojoj situaciji, ni sa kojim sredstvom nisam komunicirao sa osuđenim kriminalcima. Za to što rade, moraće konačno da odgovaraju pred sudom - napisao je Stefanović.

- Neka objasne i njihovi prijatelji iz stranke Dragana Đilasa zašto uzimaju u ruke ovakvu brutalnu laž da naprave neki politički poen. Bez ikakvog dokaza, bez provere, bez trunke zdravog razuma oni plasiraju čiste laži preko medija koje direktno kontrolišu i tu se ne zaustavljaju. Optužuju čak i predsednika Republike da je i sam počinio teško krivično delo. Ni u jednoj zemlji na svetu ovakva laž i bahatost ne mogu da prođu bez posledica - dodaje Stefanović.

Nijednom rečju Stefanović se nije osvrnuo na detalje krivične prijave u kojoj ga je policija označila kao osobu koju su kriminalci u međusobnoj prepisci na „skaj“ aplikaciji nazivali Edo, a koja je pomagala Šarićevom klanu.

On je, prema istrazi policije, Šarićevom klanu dodelio dva policajca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, za koje su kriminalci govorili da „ništa ne rade bez dozvole Eda, niti smiju“.

Poruke sa „skaja“ pokazuju i da je Stefanović od Šarićeve grupe dobio i sat vredan 17.000 evra. Bivši ministar je, prema porukama, Šarićevoj grupi dojavljivao i poverljive informacije – javio im je da se nalaze pod istragom obaveštajne agencije BIA – i omogućavao im bitne kontakte u policiji.

- Edo je rekao načelniku UKP (kriminalistička policije) da smo mi prijatelji, tako da mislim da će ovo biti ok - napisao je jedan od saradnika Šariću u „skaj“ poruci, piše u dokumentima iz istrage.

Osim Stefanovića, u policijskom dokumentu koji je objavio KRIK, navodi se da je sa Šarićevim klanom sarađivao i jedan od načelnika BIA Marko Parezanović, za koga su koristili nadimak Markus.

Parezanović je novinarima KRIK-a rekao da se nije susretao sa Darkom i Duškom Šarićem, ali i da je imao isključivo profesionalne odnose sa policajcima Stojanovićem i Radovanovićem.

Edo, Markus i misteriozna osoba koju su u porukama oslovljavali kao Nikola P. i Dolar sastajali su se sa predsednikom Apelacionog suda Duškom Milenkovićem, vidi se u komunikaciji sa „skaja”, kako bi on uticao na sudiju Milimira Lukića. Lukić je grupi bio važan jer je predsedavao veću koje je odlučivalo o presudi kojom je Šarić osuđen za šverc kokaina.

Klan je isplanirao da, preko Parezanovića, dođe do moćnog funkcionera koga su nazivali Oskar, a za kojeg su verovali da jedini može da utiče na sudije, zaključuje se iz „skaj” poruka.

Tužilaštvo potvrdilo prijavu

Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je otkriće KRIK-a - da je u aprilu prošle godine primilo krivičnu prijavu u kojoj je policija identifikovala bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića kao pomagače narko-bosa Darka Šarića i njegove grupe.

Tužilaštvo protiv ove dvojice funkcionera nije pokrenulo istragu, a u saopštenju navodi da im policija nije dostavila dokaz da se iza kodnih imena u „skaj” porukama Edo i Markus kriju upravo Stefanović i Parezanović.

Šarić sve negira

Darko Šarić je preko svog advokata Dalibora Katančevića za KRIK negirao da su „skaj“ poruke koje su citirane u policijskim dokumentima njegove i tvrdi da nikada nije posedovao telefon sa „skaj“ aplikacijom.

- Darko Šarić tvrdi da nikada nije posedovao bilo kakav telefon u pritvorskoj jedinici, da nikada nije koristio telefon sa „skaj“ aplikacijom, kao i da nikakve poruke nije niti pisao niti primao - navodi se u reagovanju njegovog advokata Katančevića koji je ukazao da od Šarića nije oduzet telefon, niti su sudu dostavljene bilo kakve poruke već da se „radi o nekakvoj eksel tabeli sa sadržajem koji može svako da promeni u bilo kom trenutku“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati