Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 02. 2024. 08:06 7

Belivukov vojnik: Imali smo zadatak od države da sprečimo skandiranje protiv vlasti

Suđenje protiv vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njihovih žena Bojane i Tanje, kao i ostalih optuženih za pranje novca stečenog kriminalnim putem danas bi trebalo da počne u Specijalnom sudu u Beogradu. Istraga za pranje novca otkrila je mnoge detalje o delovanju ove grupe koji dosad nisu bili poznati javnosti, poput toga šta je bio zadatak navijača na tribini, ali i odakle potiče blindirani "audi" koji je zaplenjen Belivuku.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine. Optuženima je na teret stavljeno produženo krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu, osim Snežani Đorđević kojoj je stavljeno na teret krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu, piše Nova.rs.

Sem o pranju novca, svedoci su tokom istrage podelili svoja saznanja o okrivljenima Belivuku i Miljkoviću, od toga kako su ih upoznali, do toga kako su sarađivali s njima. Među svedocima koji su saslušani bio je i izvesni Slaviša V. koji je govorio o parkingu u Ulici Živka Davidovića, a gde se nalaze kuće optuženih koje su predmet istrage jer se sumnja da su kupljene novcem stečenim kriminalnim putem.

Slaviša V. izjašnjavao se na okolnost parking mesta koje je iznajmljeno na njegovu inicijativu. Na samom početku ispričao je da je bio pripadnik navijačke grupe u kojoj je bilo njih desetak.

Između ostalih, u grupi je bio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, koji je ubijen 2016. godine, zatim Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, Veljko Belivuk i drugi.

Auto za Saleta Mutavog

Svedok je rekao da su imali zadatak od države da ne dozvole da se peva protiv vlasti, zbog čega su imali razne neprijatelje. Zato su, kako je pred Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal izjavio, radi bezbednosti vođe grupe Aleksandra Stankovića, obezbedili blindirani "audi" jer je dobijao pretnje po život.

Taj "audi" nije bio ni Belivukov, ni od svedoka, već je to bio zajednički automobil grupe za pokojnog Stankovića.

- Nakon što je Aleksandar poginuo, taj "audi" je ostao, pa je najugroženiji bio Veljkov život i on je počeo da koristi taj auto. Trebalo je da ga negde parkira, a pošto je već živeo u toj zgradi, trebalo je izjamiti garažu gde bi stajao taj auto - ispričao je svedok, navodi se u optužnici.

Na pitanje tužioca koliko je često Belivuk koristio taj automobil, svedok je rekao da ne zna. Istakao je da su posle Saletove smrti smatrali da je Veljko ugrožen, te da je očito da su imali neke neprijatelje. Svedok je ispričao i da je Belivuka upoznao na stadionu i da je znao da se on bavi obezbeđenjem.

Podsetimo, u januaru je potvrđena nova optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i ostalih optuženih.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati