Hronika

[ Izvor: NIN ]

22. 02. 2024. 11:46 18

NIN: Tužilaštvo zataškalo saobraćajku Nedimovića

Funkcioner Srpske napredne stranke i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Branislav Nedimović izazvao je saobraćajnu nesreću 8. septembra 2022. godine u Beogradu, u kojoj je teške telesne povrede zadobio vozač motora G. R. (1978), a nesreća je "munjevito zataškana", prenosi današnji nedeljnik NIN.

Udes se dogodio u vreme kada je Nedimović bio ministar, u Beogradu 8. septembra 2022. godine, u 19.20 časova. NIN navodi da o tome nigde nije objavljena ni jedna jedina reč.

U tekstu se dodaje da je zataškavanje nestavljeno i u Višem javnom tužilaštvu, odnosno Trećem osnovnom javnom tužilaštvu koje se nije pomerilo u istrazi godinu i po dana, dodaje se u tekstu.

Nedimović je, navodno, vozio beli džip marke "škoda", a NIN piše da vozilo nije bilo njegovo, niti vlasništvo Vlade Srbije, čiji je tada bio član, već Gradske uprave za Opštu upravu iz Sremske Mitrovice.

Saobraćajna nesreća se desila na raskrsnici ulica Pariske komune i Studentske, na Novom Beogradu, koja je regulisana semaforima. Tadašnji ministar je skretao levo i udario motociklistu kome je bilo zeleno svetlo i imao pravo prvenstva u odnosu na Nedimovića.

Prema policijskom izveštaju u koji je NIN imao uvid, a koji je poslat Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, za udes je odgovoran bivši ministar, a motociklista je zadobio teške telesne povrede.

Prema saznanjima ovog nedeljnika, tužiteljka Marina Jevtić koja je trebalo da izađe na uviđaj, posle poziva policije sa terena, pozvala je pretpostavljene. Krug poziva se zavrteo i odgovor je bio da se ne izlazi na teren. 

- Izjasnila se da se za putničko vozilo SM 044 LB i motocikl izvrši saobraćajno-tehnički pregled i predmet u vidu izveštaja bude dostavljen nadležnom Tužilaštvu redovnim putem.

I upravo već u prvim trenucima nakon udesa pravi se prvi propust. Tužiteljka nije izašla na lice mesta, na uviđaj, a što je obavezna. Razlog više jer je učesnik saobraćajne nesreće funkcioner - ministar.

NIN je pokušao da dobije odgovor od tada nadležne, glavne tužiteljke Trećeg OJT Jelene Biorčević Cerović.

- Ne mogu taj slučaj da komentarišem, odavno nisam tamo, u Beogradu, sada sam u Pančevu. Ne mogu da komentarišem retroaktivno slučajeve iz prošlosti, bez obzira kako se i šta dešavalo - tvrdi Cerović.

U vreme kada je NIN počeo da istražuje slučaj predmet je u Trećem opštinskom javnom tužilaštvu i dalje bio pod oznakom KTR 2538/22. Kako se navodi, KTR je tužiteljska oznaka koja znači da je čitav događaj još na nivou izveštaja, nema istrage, niti krivične prijave.

Iako je u nekoliko poslednjih izbornih krugova na novinskim stupcima Nedimović odreda završavao u užem krugu za mogućeg premijera, osnovano je da se sumnja da je njegovo u prvo vreme sklanjanje iz Vlade Srbije jer je daleko od očiju javnosti, a onda je lakše i skrivanje same nesreće, ali i zataškavanje slučaja u Tužilaštvu.

Na kraju, Treće OJT je odgovorilo da je u ovom slučaju upotrebljen institut odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno oportunitet.

U odgovoru Tužilaštvo navodi da je ministar odgovoran za saobraćajnu nesreću i da je vozač motocikla zadobio teške telesne povrede. Umesto pojašnjenja na pitanje zašto je predmet KTR toliko dugo, zašto do sada nije pokrenuta istraga, ali i koliko u drugim slučajevima saobraćajnih nesreća traje obrada podataka do pokretanja istrage i podizanja optužnice, dobili smo odgovor - da se odlaže krivično gonjenje i da se s tim složila i žrtva nesreće.

Ovaj nedeljnik je pokušao da dobije odgovore od Nedimovića. Pozvali su ga nekoliko puta na telefon na koji se inače javlja novinarima, a potom i pitanja za njega poslali na Upravu Fudbalskog saveza Srbije za koja im je rečeno da će biti prosleđena Nedimoviću, ali odgovore nisu dobili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati