Hronika

D. Ljutić

16. 02. 2024. 06:59 18

NAPREDNJACI NA SUDU: Ono kad je Šef alibi za sve

Aleksandar Jovičić, nekadašnji vrlo istaknuti član SNS, izjavio je na sudu da se sa svojim zaposlenima trudio "da slede politiku predsednika Aleksandra Vučića“. Bivši poslanik naprednjaka Janko Langura naveo je na suđenju da ne može da dođe na sledeći zakazani proces jer priprema rođendan predsednika Srbije. U međuvremenu, Aleksandar Vučić je svojim izjavama na neki način već abolirao Predraga Koluviju. Ulizički društveni sloj u Vučićevoj Srbiji je bogat, i to doslovno, on je delimično kolosalno neobrazovan, izuzev u disciplini primitivnog poltronstva, koji se sada manifestuje i u sudnicama.

U Srbiji je moguće da presude u procesima pre dobije predsednik Srbije od strana koje su uključene u njih. Izjave predsednika države i članova Vlade kojima se šalju poruke na koji način sudovi treba da postupaju, predstavljaju neprimereno mešanje u sudsku vlast i stvaraju utisak o zavisnom pravosudju. Sada se susrećemo sa još jednom bizarnom stvarnošću. Naime, predsednik Srbije Aleksansar Vučić može da postane i alibi optuženima u raznim procesima.

Imajući u vidu količinu moći koju je čudnim spletom nesrećnih okolnosti stekao i akumulirao, kažu upućeni da Vučić ume iskreno da pati zbog toga što nije voljen. Poznato je da su institucije otete, ispražnjene. Možda i treba da budu otete u korist samo jednog nadljudskog i samoljubivog bića, čija volja ima da zameni i ustav i zakone, i etiku i obična pravila ponašanja svakodnevnog života. Samo jedna institucija ovde nije ukinuta: ona se pod nazivom predsednik istrajno i pred očima svih nas puni kultom ličnosti. Udarnička izgradnja kulta je već desetak godina u toku, a sada se prikazuje i u sudskim postupcima, ali samo kad su u pitanju članovi SNS-a.

U Višem sudu u Beogradu počelo je, nakon mnogo odlaganja, suđenje u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića i devet njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom. Jovičić, nekadašnji vrlo istaknuti član SNS, izjavio je da je jezički razumeo optužnicu, ali da je nedovoljno definisana pa da mu nije najjasnije "od čega se brani“. Rekao je da nije posredovao niti uticao na druge ljude niti tražio novac. Kazao je da je ponosan na to što je bio predsednik opštine Palilula i na sve stvari koje su uradili u toj opštini i da se sa svojim zaposlenima trudio "da slede politiku predsednika Aleksandra Vučića“.   

Inače, kod Jovičića je tokom hapšenja i prilikom pretresa stana i kancelarije zaplenjeno oko 350.000 evra, a tada su uhapšena i šestorica građevinskih inspektora. Jovičić je tada objasnio poreklo tek manje količine novca, rekavši da je 30 hiljada evra nasledio od oca, a deo su on i supruga 40 hiljada dobili na venčanju, dok su deo i štedeli. Jovičić se u SNS učlanio najoš 2008. godine. To je bila njegova ulaznica za veliki svet. Inače, Vučić je svojevremeno komentarisao i odluku suda da Jovičiću ne bude omogućena odbrana sa slobode, zaključivši da je to zavera suda protiv Srpske napredne stranke.

Ulizički društveni sloj u Vučićevoj Srbiji je bogat, i to doslovno, on je delimično kolosalno neobrazovan, izuzev u disciplini primitivnog poltronstva, koji se sada manifestje i u sudnicama. Početkom februara u Prvom osnovnom sudu u Beogradu održano je suđenje po tužbi koju je Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno levog fronta podneo protiv bivšeg poslanika SNS Janka Langure. Suđenje se održalo zbog pretnji ubistvom, vređanja i verbalnog napada ispred Doma Narodne skupštine u junu 2023. godine. Iako je sledeće ročište zakazano za mart, Langura neće doći jer kaže da je opravdano sprečen zbog toga što priprema rođendan predsedniku države. 

Predrag Koluvija, kojeg pravosuđe tereti proizvodnju i prometovanje velikih količina marihuane, brani se sa slobode, a u njegovu odbranu stao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Opozicija i dobar deo u Srbiji sumnjiče vlast da su znali za proizvodnju marihuane, te da su neki i učestvovali u tome. Sam Vučić je poslednjim izjavama na neki način abolirao Koluviju.

U tom smislu, sasvim je na mestu što režim, od  Ane Brnabić pa naniže, po vertikali i horizontali, proglašava Aleksandra Vučića i njegovu porodicu za nacionalno dobro zaštićeno od svake kritike i iznad Ustava Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati