Hronika

D. Ljutić

06. 02. 2024. 06:52 9

"Od ranije poznati policiji" haraju Srbijom

I dok se policija i pravosuđe međusobno optužuju i prebacuju odgovornost za činjenično stanje, građani Srbije žive u strahu da će postati slučajna žrtva kriminalaca prilikom razbojništva ili međusobnog obračuna. Nezvanične pretpostavke naših izvora u policiji navode da je čak tri četvrtine kriminalaca van zatvora. Još je alarmantnije kada se to pretvori u brojke, odnosno u procenu da ulicama srpskih gradova slobodno šeta više hiljada kriminalaca "od ranije poznatih policiji" raznih specijalnosti i spremnih na sve.

Policija se već godinama nalazi u mračnoj zoni svoje nejasne pozicije. Izgubili su staTus servisa građana, a sve manje su pouzdana legitimna sila koja nešto čuva i nekoga spasava od nasilja i zločina. Režim je sputao profesionalce i amaterizovao te svoje trupe dovođenjem neukih podanika na sva moguća mesta.

Naviljač Partizana B. J. ranjen je u subotu uveče na Karaburmi, kada je nepoznati napadač na njega ispalio rafal u trenutku kad je ovaj šetao parkom sa devojkom. Samo dva dana ranije u Borči ubijen je J. M. kog istražitelji takođe dovode u vezu s navijačima Partizana. Milovanović je nasmrt izboden u zakazanom obračunu sa, kako se sumnja, pripadnicima iste navijačke grupe.

U oba slučaja koristio se termin akteri su "odavno poznati policiji". Ako ulicama šetaju kriminalci sa dosijeima, kojima nije teško da potegnu oružje, s pravom se nameće pitanje, da li građani imaju razloga da strahuju za sopstvenu bezbednost?

To pitanje se posebno nameće jer je u zatvoru, na osnovu događaja na ulicama, triput manje kriminalaca od onih koji se slobodno šetaju bulevarima srpskih gradova. Iako je većina njih registrovana u policiji sa opširnim dosijeom, iako su mnogi u međuvremenu i osuđeni, većina nastavlja sa starim poslovima dok čeka pravnosnažnost presude. I dok se policija i pravosuđe međusobno optužuju i prebacuju odgovornost za činjenično stanje, građani Srbije žive u strahu da će postati slučajna žrtva kriminalaca prilikom razbojništva ili međusobnog obračuna.

Nezvanične pretpostavke naših izvora u policiji navode da je čak tri četvrtine kriminalaca van zatvora još je alarmantnija kada se to pretvori u brojke, odnosno u procenu da ulicama srpskih gradova slobodno šeta više hiljada kriminalaca "od ranije poznatih policiji" raznih specijalnosti spremnih na sve.

S druge strane, građani su na svojim leđima osetili brutalnost slepe sile, koja je to, zadužene za njihovu bezbednost i koju ti isti stanovnici Srbije plaćaju. Na protestu posle izborne krađe prebijani su nedužni ljudi, a nosioci nasilja, uz dresirane batinaše, kako su mnogi tvrdili, bili su i ljudi s one strane zakona. Tako su te scene nasilja su neizbrisive, pa su one pretvorile državnu policiju u snagu za čuvanje nasilnika i u otvorenog neprijatelja građana. 

Nažalost, po postojećim zakonima ispada da su ubice i lopovi sigurni u srpskom svetu, u čije su temelje ugrađena nebrojena zlodela. Oni su prijatelji političkih zvezda i njegovih prijatelja, i jedni i drugi se tabanaju putevima izvan svakog zakona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati