Hronika

D. Ljutić

17. 01. 2024. 12:14 42

ZAVERA ĆUTANJA Gde je Zoran Babić?

Posmatrajući saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u širem kontekstu drugih afera vlasti, ovo je verovatno  i jedini put kada niko od nadležnih  nije ponudio famozni poligraf ni u jednom trenutku. Zoran Babić je čekao naređenje. Predsednik Srbije koji je, podsetimo, jedina osoba koja je videla sporna dva minuta snimka nadzornih kamera na kom se vidi trenutak kada službeni automobil u kom je bio v.d. "Koridora Srbije" udara u drugo vozilo, nije "glasao" za poligraf. Babićeva moralna odgovornost će se ubrzo pokazati kao obična priča za javnost, nešto kao slugeranjstvo prema SNS. Rečeno mu je da nestane iz javnosti i on je to učinio.

Tog 31. januara 2019. godine, na naplatnoj rampi Doljevac poginula je Stanika Gligorijević (52), na čije je vozilo, koje je stajalo u redu za naplatu putarine, naletela službena "škoda", u kojoj se nalazio v. d. direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić. Auto u kome se Babić nalazio nije se zaustavio pred naplatnom rampom, već je u punoj brzini udario u kola ispred sebe, zbog čega je poginula jedna žena.

Babić je po njemu podneo moralnu žrtvu i dao ostavku na svoju funkciju. Izjavio je kako je za njega kao čoveka sasvim dovoljno da više ne obavlja funkciju na kojoj je bio u momentu teške nesreće. Rekao je da on nije odgovoran za tragediju, jer je bio samo saputnik u vozilu. Za njega je to sasvim dovoljno, ali ne i za porodicu žrtve. Apelacioni sud u Nišu je pravosnažno osudio Dejana Stanojevića (37) iz Beograda na četiri i po godine zatvora jer je kao vozač službenog automobila “Koridora Srbije” izazvao ovu nesreću, čime je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Uprkos tome što su i posle pravosnažne presude za tešku saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac ostale brojne kontroverze, taj slučaj je za naše pravosuđe završen. 

I nakon presude ostale su ozbiljne sumnje da li je za volanom bio Babić a Stanojević samo preuzeo krivicu, kao i gde su nestala dva ključna minuta snimka sa naplatne rampe na kojima bi trebalo da se vidi trenutak sudara i ko izlazi sa mesta vozača iz službenog automobila.Zoran Babić. Od neprimetnog Šešeljevog radikala do direktora "Koridora Srbije". Njegova navodna moralna odgovornost će se ubrzo pokazti kao obična priča za javnost, nešto kao slugeranjstvo prema SNS. Rečeno mu je da nestane iz javnosti i on je to učinio. Jer, Srpska napredna stranka je zahvaljujući Aleksandru Vučiću baš u moralnom pogledu napravila tu razliku u našem društvu i državi.

- Nama se ne naređuje, mi znamo šta treba da činimo - izjavio je svojevremeno je Babić.

Sasvim je razumljivo zašto je ogorčena Mirjana Aleksić, sestra nastradale Stanike, koja je i sama bila teško povređena u nesreći, navodi za medije da je znala da će Aleksandar Vučić, kako kaže, "zaštitnik" Zorana Babića, učiniti sve samo da ta dva minuta nikada ne budu objavljena.

- Pa, moj je suprug svojim očima video kada su Zorana Babića izvukli sa mesta vozača. Pa, kome ću pre da verujem, sivom suprugu i njegovim očima ili lažima pojedinaca i korumpiranih svedoka - pta se sestra poginule Stanike Gligorijević.

Pre nekoliko godina Zoran Babić je izrekao svoju životnu misao, koju verovatno i danas smatra kao dovoljnu zaštitu za sebe:

- Ja vam se predsedniče divim i mentalno i fizički.

Posle toga Babić može i sme sve, ali ne i da progovori istinu o tragediji na naplatnoj rampi. Posmatrajući saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u širem kontektstu drugih afera vlasti, ovo je verovatno i jedini put kada niko od nadležnih  nije ponudio famozni poligraf ni u jednom trenutku. Babić je čekao naređenje. Vučić koji je, podsetimo, jedina osoba koja je videla sporna dva minuta snimka nadzornih kamera na kom se vidi trenutak kada službeni automobil u kom je bio Babić udara u drugo vozilo, nije "glasao" za poligraf. Na molbe i apele porodice da im pokaže taj snimak, iako je sam nudio, predsednik je ipak ostao nem.

Zbog čega je Zoranu Babiću i danas pružena toliko snažna zaštita?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati