Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 09. 2023. 10:03 8

Šta se krije iza cirkusa Velje Nevolje i Miljkovića u Specijalnom sudu

Zahtevi za izuzeće sudija i tužilaca, otkazivanje punomoćja advokatima, žalbe okrivljenih kako im naprasno nije dobro... Samo su neki od načina na koje Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali i pripadnici njihove kriminalne grupe, pokušavaju da opstruišu suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu. Oni se terete za sedam ubistva, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, a sa ovakvim protokom vremena sve je izvesnije da će postupak protiv njih početi ispočetka.

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se optužnicom tereti da je počinila sedam teških ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje oružja, otmice i silovanje, počelo je na proleće 2022. godine i već tada se moglo videti da je pred nama sudski postupak koji će potrajati, posebno jer je optužnica pročitana tek iz šestog puta.

Nakon što je odbrana Belivuka i pripadnika njegove grupe zatražila od suda da se odmah izjasni o dokazima sa "Ska" aplikacije, na kojima se u većoj meri zasniva optužnica, sudija je odbila uz obrazloženje da će odluku o tome doneti naknadno, a potom su usledile brojne opstrukcije.

Jedan od zakonskih alata kojima se pripadnici grupe služe još od početka suđenja svakako jesu otkazivanja punomoćja advokatima. Prvi branilac Veljka Belivuka, ali i njegovog "kolege" Marka Miljkovića, bio je "njegov" advokat Dejan Lazarević koji ga je dugo zastupao, ali je Lazarević uhapšen u aprilu 2022. godine, zbog svog drugog istaknutog klijenta, Darka Šarića. Uhapšenog Veljinog branioca Dejana Lazarevića zastupa advokat Đorđe Tomić, koji se pridružio timu odbrane Veljka Belivuka, ali mu je posle dva i po meseca Velja Nevolja otkazao punomoćje, kao i drugim braniocima, Nikoli Jerkoviću i Draganu Maloviću. Identičnu stvar učinio je Miljković na pripremnom ročištu.Imajući u vidu da su Belivuk i Miljković optuženi za krivična dela koja ne mogu zastareti, ma koliko godina da traje postupak, u javnosti se stvorio utisak da su u toku zakulisne radnje. Takođe, kako je ranije objasnio izvor našeg portala upoznat sa ovim postupkom, okrivljeni se trenutno nalaze u pritvoru pod uslovima koji su znatno stroži nego u zatvoru, što je još jedan razlog da se suđenje ne odugovlači. Takođe, treba imati u vidu da ni otezanje postupka na ovaj način ne može trajati u nedogled.

- Postoji jedno rešenje koje nije potpuno idealno, ali nije ni protivzakonito, a već je primenjeno u suđenju Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženima. Tada je Mišković otkazao punomoćje svom advokatu, pa mu je dodeljen branilac po službenoj dužnosti, koji je ostao u timu odbrane i kada su ponovo angažovani izabrani advokati. Na taj način se onemogućava da optuženi manipulišu sa otkazivanjem punomoćja advokatima jer, pred zakonom, sve vreme imaju odbranu - objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

Interesantno je i da su Belivuk i ekipa prilikom otkazivanja punomoćja advokatima više puta isticali rečenicu koja se već mogla čuti u sudskom postupku koji se vodio protiv Pljevljaka Darka Šarića, a govorio je upravo Šarić. Kako su i tada Šarić, a sada Belivuk i njegovi pajtosi objasnili, oni nisu nezadovoljni svojim advokatima i njihovom stručnošću, već je to njihov vid borbe, bunta i slično.
Zahtevi za izuzeće

"Zahtev za izuzeće" postala je jedna od najčešće upotrebljivanih rečenica u ovom postupku. Nje se povremeno lati Belivuk, nekada Miljković, a najčešće se odnosi na postupajuće sudije i tužioce u ovom predmetu, dok se neretko zatraži i izuzeće Zagorke Dolovac. Prilikom ovakvih zahteva sudsko veće je u obavezi sa prekine suđenje i uzme vreme za sebe kako bi donelo odluku da li postoji osnov za takav zahtev.

Izuzeće sudije i tužioca može se tražiti ukoliko neka od stranaka u postupku posumnja u njihovu pristrasnost, a do sada su svi takvi zahtevi okrivljenih bili redom odbijani. Uprkos tome i na poslednjem ročištu, kada je trebalo da svedoči jedina preživela žrtva ovog klana I. S, kog su, prema navodima optužnice brutalno mučili i silovali u prostorijama na stadionu Partizana, Belivuk i Miljković su još jednom zatražili izuzeće.

"Kome još nije dobro? Dođite, recite šta vam fali"

Naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, vrtoglavica, glavobolja i zujanje u ušima jesu tegobe zbog kojih okrivljeni može tražiti da se ročište prekine. Međutim, ako se na iste simptome naprasno požali više okrivljenih, bez da je prethodno bilo ikakvih naznaka da im nije dobro, jeste situacija koja može delovati pomalo komično, da nisu u pitanju opasne ubice i koljači koji ne prezaju ni od čega.Tako je bilo na ročištu održanom u ponedeljak, pre nego što je dobio priliku da govori žrtva klana I. S. Verovatno sa željom da prolongiraju njegovo saslušanje, kriminalna grupa je najpre otkazala punomoćje, te je podnela zahteve za izuzeće, a kada je i povrh toga nastavljeno ročište, jedan po jedan su počeli da se javljaju kako im nije dobro. Prednjačio je Miljković.

"Ja bih da me pregleda doktor, ne osećam se dobro zbog ovog postupanja suda. Zuji mi u ušima", rekao je Miljković, na šta je sudija upitala: "Miljkoviću, vidim Vam neki osmeh na licu. Da pozovemo Hitnu pomoć?"

Miljković je odgovorio potvrdno i konstatovao kako ima još kandidata.

- Kome još nije dobro? Dođite, recite šta vam fali - kazala je sudija, a potom su redom počeli da se javljaju Marko Budimir, rekavši da mu zuji u ušima i boli ga glava, dok je Belivuk kazao da su mu se osušila usta i ukočile mu se ruke.

Šta to čeka Belivuka?

Imajući u vidu da nijedan od ovih poteza ne može dovesti do toga da se suđenje odlaže u nedogled, otvara se pitanje kuda vodi ovakvo postupanje. Ako se u obzir uzme Belivukova odbrana u kojoj je izneo tek poneke detalje o tome kako je njegova grupa radila za državu, te da je najavio da će ispričati još detalje "ako se određeni ljudi ne opamete", ostaje mesta za pretpostavku da je Belivuk na nekoga direktno uperio prst, bez da je izgovorio njegovo ime.
Druga namera mogla bi biti i to što je sve izvesnije da će postupajuća sudija uskoro otići u penziju, zbog čega će suđenje morati da počne ispočetka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati