Hronika

[ Izvor: N1 ]

27. 06. 2023. 22:47 3

Hoće li uopšte biti istrage o stradanju vodnika na Pešteru?

Pre tri dana porodica, prijatelji i kolege iz Vojske obeležili su dve godine otkako je na Pešteru stradao stariji vodnik prve klase Dejan Stojković. Dve godine kasnije, istraga još nije pokrenuta, a hoće li uopšte i biti, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru odlučiće tek pošto se obavi novo veštačenje utvrđivanja uzroka smrti Stojkovića.

Baš na današnji dan, pre dve godine, na Pešteru je održana vojna vežba Munjeviti udar. Počela je tog dana bez minuta ćutanja za vodnika Dejana Stojkovića, čoveka koji je na tom istom mestu stradao tri dana ranije, kada se u borbenom vozilu kojim je komandovao uključio protivpožarni aparat.

Kao što je 25. juna 2021. utvrdio obducent Kliničkog centra Kragujevac, profesor doktor Miloš Todorović, smrt Dejana Stojkovića nastupila je nasilnim putem - udisanjem hemijskih sredstava.

Od istog čoveka, godinu i po dana kasnije, tačnije u decembru 2022, Tužilaštvo iz Novog Pazara zatražilo je dopunu veštačenja, a pošto je novi nalaz stigao - Tužilaštvo donosi odluku da se uradi novo veštačenje uzroka smrti Stojkovića.

- Imajući u vidu da se radi o veoma složenom predmetu, to je nakon navedenih sprovedenih istražnih radnji, na osnovu čl. 124, st. 2 Zakonika o krivičnom postupku odlučeno da se obavi novo veštačenje radi utvrđivanja uzroka smrti, iz kog razloga je dana 31.05.2023. godine novo veštačenje povereno komisiji veštaka - Medicinskom fakultetu u Beogradu - Institutu za sudsku medicinu - naveli su iz novopazarskog tužilaštva.

Taj se član u Zakoniku o krivičnom postupku zove "nedostaci u nalazu i mišljenju veštaka", a VJT se poziva na stav 2 koji glasi: Organ postupka će po službenoj dužnosti ili na predlog stranaka narediti da se veštačenje ponovi ako je mišljenje nejasno ili protivrečno.

Šta je nejasno u obdukcionom nalazu i u odnosu na šta je protivrečno - to Tužilaštvo ne obrazlaže u odgovoru televiziji Nova S, televiziji N1, s druge strane, odbilo je da dostavi nalaze veštačenja protivpožarnog uređaja koje je uradio Mašinski fakultet u Beogradu, a koje je završeno pre čak godinu dana.

Novo veštačenje odvelo je priču o pogibiji Stojkovića i u parlament.

- Dakle, nema prepreka u tome kad želite da dokažete da niste krivi. Pa kad je čovek dve godine mrtav i kad je obdukcija već utvrdila da je umro zbog gušenja i kad se sve zna. Ali vi idete dalje - kaže poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Dok se Tužilaštvo ne oglasi, ostaće nejasno da li je vest o novom veštačenju korak napred u ovom postupku ili ipak korak nazad. U prvom slučaju, predistražni postupak mogao bi da postane istraga, u drugom, bio bi to kraj postupka bez krivično odgovornih za smrt pripadnika Vojske RS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati