Hronika

Direktno.rs

16. 05. 2023. 15:53 11

Ko je članu Belivukovog klana dao dozvolu za nošenje oružja?!

U Specijalnom sudu u Beogradu je nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a u javnosti je prošla nezapaženo izjava svedoka-okrivljenog Nikole Spasojevića da je imao dozvolu za držanje i nošenje oružja!

Nadležni iz MUP-a bi posle ove Spasojevićeve tvrdnje, uzmete u sudu, trebalo da javno kažu kada je svedok-okrivljeni u postupku protiv Belivuka i Miljkovića, dobio dozvolu, koja stanica je radila bezbednosnu proveru i ko je sve od starešina stavio svoj potpis na nju. I naravno da li će protiv nekoga uopšte biti pokrenuti postupci, ne samo disciplinski, već i krivični. I naravno da li je provereno ko je sve od optuženih imao legalne dozvole za oružje i ko im je to omogućio Sam postupak izdavanja dozvole za nošenje oružja (posle zahteva zainteresovane osobe da joj se omogući nošenje oružja) počinje od terenske provere, koju obavljaju policajci iz stanice na kojoj je zainteresovani prijavljen.

Ne proverava se samo da li ima krivičnih prijava, već da li se ta osoba, ali i njeni ukućani, druže sa sumnjivim licima. I sam nagoveštaj da se neko viđa sa osobama iz kriminogene sredine, bar prema zakonu, trebalo bi da onemogući dobijenje dozvole za nošenje oružja. Posle terenske provere, paraf za zainteresovanog su morali da daju načelnik PS, zatim načelnik Policijske uprave i na kraju direktor policije.Iako je evidentno da je prilikom davanja odobrenja za nošenje oružja bilo očiglednih propusta u MUP-u do današnjeg dana za vreme vlasti SNS nije disciplinski sankcionisan nijedan staršina, a mnogi od njih su u međuvremenu ili na istim pozicijama ili napredovali. U institucijama kojima vlada SNS nikad nema odgovornih.

Svedok-okrivljeni inače nije prva osoba već jedna u nizu iz kriminogene sredine ili njima bliskih koja se pominju da su imala dozvolu za držanje i nošenje oružja. Milorad Đurić, stražar u beogradskom Okružnom zatvoru, koji je teško ranjen u oružanom napadu u kom je oktobra 2016. godine ubijen vođa Partizanove navijačke grupe "Janičari" Aleksandar Stanković. Potom i Aleksa Dunjić pripadnik klana Belivuk i Miljković je kako su preneli mediji po sopstvenoj izjavi imao oružje u legalnom posedu. Potom otac Marka Miljkovica koji je do hapšenja sina imao dozvolu za držanje i nošenje oružja.Pomenutim može se dodati i slučaj iz februara 2017. godine kada je Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu protiv oficira kasarne "Rastko Nemanjić" kod Pančeva, optužujući ih da su vođama navijača Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku, kao i Nenadu Vučkoviću, ali i Novaku Nediću, omogućili da, koristeći oružje i municiju Vojske Srbije, vežbaju pucanje tokom 2016. Po pisanju medija tužilaštvo je odbilo ovu prijavu jer su nestali dokazi, odnosno konstatovalo je da su presnimljene trake sa sigurnosnih kamera, a da su iz Dnevnika rada gde su upisane osobe koje dolaze u kasarnu iscepane dve stranice.

Posle takvog čina institucija nažalost ne može nas iznenaditi ni to što je neko iz najbližeg okruženja Belivuka dobio dozvolu za držanje i nošenje oružja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati