Hronika

[ Izvor: Blic ]

15. 05. 2023. 19:02 1

Uznemirujući zločini zamenili mafijaške likvidacije

Srbiju su za manje od dva dana zadesile dve velike tragedije - masovna pucnjava u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i masakr u Mladenovcu. Za jedan vikend sahranjeno je 17 stradalih, među kojima su deca čiji je život tek počinjao. Od početka godine Srbiju prate uznemirujući zločini koji su rezultirali ubistvima 17 žena i trojice muškaraca u porodičnom nasilju. U mafijaškim likvidacijama ubijena je jedna osoba, te se postavlja pitanje - da li je nasilje toliko eskaliralo i duboko se usadilo u naizgled običnim građanima, a krvavi obračuni iz podzemlja su postali nevidljivi u poređenju sa onim što se dešava u narodu?

Kada se prolazi Vračarom pored osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj je učenik sedmog razreda ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole, u vazduhu se oseća bol roditelja, prijatelja, ali i svih građana, koji ne mogu da se pomire sa gubitkom nevinih života.

Dečak ubica (13) je hladnokrvno ušetao u školu sa očevim oružjem - upucao je u glavu čuvara škole, dečjeg heroja - Dragana Vlahovića, zatim se ustremio na dežurne učenice i devojčicu koja se slučajno našla na hodniku, a onda je nastavio svoj krvavi pir. Ušetao je u kabinet za istoriju, upucao je nastavnicu, ubio petoro vršnjaka i ranio još šest.

"Kako, zbog čega, ko je kriv, čija je krivica i odgovornost", pitanja su koja su zaposela misli svih građana. Tačnog odgovora nema, ali ono što je sigurno jeste da je ova tragedija upalila crveni alarm u društvu.
Nismo stigli da procesuiramo gubitak, niti da iz njega nešto naučimo - već se dogodila nova tragedija razmera za koju ni nadležni organi nisu bili spremni. Uroš Blažić (21) je uzeo očevo oružje - među kojim je i kalašnjikov - i započeo svoj krvavi pir u selu Malo Orašje kod Mladenovca, gde je ubio petoro ljudi. Zatim je otišao u Dubonu, gde je usmrtio policajca, njegovu sestru i njihovog drugara. Ranio je 15 osoba. Pobegao je, ali su ga policajci sustigli u Vinjištu, kod Kragujevca.

Stravične brojke porodičnih zločina

To potvrđuju i brojke uznemirujućih slučajeva porodičnog nasilja sa najkobnijim ishodom. Od početka godine u Srbiji se dogodilo čak 17 femicida, dok su se u samo prvih 10 dana maja desila čak tri. Ubijeno je 17 žena - one su nečije majke, ćerke, sestre, i bile su žrtve svojih najbližih. Među njima su i dve devojčice. Devojčica od dve godine je ubijena od strane svog očuha, a devojčicu (16) je ubio komšija Stojan Ilić (38). Žrtve porodičnog nasilja su najugroženije u svom domu, tamo gde bi trebalo da osećaju sigurnost, one gube živote.
Sa druge strane, kada su u pitanju mafijaške likvidacije, od početka godine se u Srbiji dogodila jedna - ubistvo Ranka Radoševića Eskobara. On je ubijen 9. marta u kafiću na pumpi u Rušnju. Za njegovo ubistvo su uhapšena trojica muškaraca i dve devojke, od kojih je jedna maloletnica.

U januaru ove godine je ubijen i Jovan Janićijević, vlasnik menjačnice u Novom Sadu. Na sastanak sa ubicom je poneo dve torbice sa novcem, od kojih je jednu, kako se sumnja, ubica uzeo i pobegao. Uhapšen je nakon nekoliko dana na granici Nemačke i Austrije. Pored svih navedenih zločina, u Srbiji su se tokom prva četiri meseca desila još dva ubistva koja nisu povezana sa porodičnim nasiljem ili mafijaškim obračunima.

Naime, 7. marta, P. B. (28) iz Apatina uhapšen je zbog surovog ubistva starice Bosiljke Miljanović (83) u njenoj porodičnoj kući. Nesrećna žena je zaklana nožem, a po razbacanim stvarima po celoj kući pretpostavlja se da je motiv ovog zločina razbojništvo. Mesec i po dana kasnije, tačnije 22. aprila, u pančevačkom naselju Margita došlo je do teškog ubistva kada je muškarac D. D. (64) usmrtio nožem staricu S. J. (77) zbog komšijskih razmirica.
Sve su češće vesti na stupcima crne hronike u kojima su glavni akteri maloletnice. Bilo je pucnjava u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije, kao i navijačkih tuča i obračuna. Ipak, u poređenju sa prethodnim godinama, incidentni su vidno smanjeni. Da mafijaške likvidacije nisu bile učestale ove godine u našoj državi je dobra vest, ali kada se postavi paralela sa drugim strašnim zločinima koji su se dogodili - uznemirujući su podaci koliko je nasilje sveprisutno i sve više eskalira među građanima.

To pokazuju i dešavanja nakon pucnjave u školi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati