Hronika

[ Izvor: N1 ]

19. 03. 2023. 16:53 7

Porodice rudara: Nemoguće da niko nije kriv za nesreću

Advokat porodica stradalih rudara u rudniku Soko Bratislav Stojanović zahteva formiranje skupštinskog anketnog odbora kako bi se ispitao rad Ministarstva rudarstva. Smatra da će to pomoći Osnovnom sudu u Aleksincu da stekne pravu sliku o nesreći za koju nije niko okrivljen, a u kojoj je poginulo osam rudara.

- Nije moguće da za nesreću niko nije kriv. Svi odgovorni treba da odgovaraju, bilo da je reč o rukovodstvu rudnika ili čelnika ministarstva - smatraju rudari rudnika Soko u kome je 1. aprila 2022. godine nastradalo osam a povređeno 20 rudara.

Advokat porodica stradalih rudara, Bratislav Stojanović, kazao je za N1 da će zahtevati formiranje skupštinskog anketnog odbora koji bi ispitao rad Ministarstva rudarstva, jer je ono zaduženo za ispravno funkcionisanje rudnika.

Postoje informacije, kaže Stojanović, da inspekcija nije dolazila u rudnik tri godine, a da je po propisima potrebno obaviti bar dve kontrole.

Dozvola za rad jame takođe ne postoji, to pokazuju svi izveštaji, navodi advokat, što je kako kaže potvrdio i rudarski inspektor na sudu.

Na pitanje kako je trebalo da reaguje Ministarstvo, inspektor je rekao "da zabrani rad", kaže Stojanović i napominje da niko ne želi zatvaranje rudnika već redovnu kontrolu i rad po propisima kako bi se nesreće sprečile.

Krajem januara ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je posetila rudnik, i da je površinski tok sada otvoren na zahtev tamošnjeg sindikjata "jer može da uposli veći broj zaposlenih. To je projekat koji je iniciran 2018. godine, ali nije realizovan. On će doprineti finansijskoj stabilnosti JP Resavica, za koje država izdvaja velike subvencije da mogu da posluju više i da imaju povećane prihode od površinske eksploatacije koja je bezbedna".

Rekla je i da je "sud rekao svoje", te da odluku ne može da komentariše, to su nezavisna tela.

Početkom februara, reagujući na prigovor porodica poginulih, Više tužilaštvo izdalo je uput aleksinačkim kolegama da moraju da pokrenu postupak i saslušaju rudarskog inspektora koji je utvrdio da je Soko, u trenutku izbijanja metana, 14 meseci radio bez adekvatnih dozvola Ministarstva, zbog čega je, između ostalog, tadašnja ministarka rudarstva Zorana Mihajlović podnela krivične prijave koje je aleksinačko Osnovno tužilaštvo odbacilo.

Tada je advokat porodica poginulih Bratislav Stojanović rekao da nalazi pokazuju da se rudarenje obavlja uz zastareli sistem provetravanja, iako su nadležni, posle nesreće, tvrdili da Soko ispunjava najsavremenije standarde.

Stojanović očekuje da če zahtevom za osnivanje anketnog odbora pomoći Osnovnom tužilaštvu da stekne pravu sliku o situaciji zbog koje je poginulo osam rudara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati