Hronika

D. Ljutić

16. 03. 2023. 06:59 14

Vrbuju ih za 20 evra: Osnovci u Srbiji regruti mafije

Deca uzrasta od 12 godina u školama formiraju kriminalne grupe, ugovorene tuče dobile su naziv "borbe petlova", dok ih lokalni kriminalci vrbuju za 20 evra...

B. D, učenik OŠ "Rifat Burdžević", koji ima samo 12 godina, pretučen je prošle nedelje od strane svojih vršnjaka jer je odbio da učestvuje u unapred dogovorenoj tuči. Škola se oglasila nenadležnom, navodno, sukob se nije dogodio u prostoru škole. U  beogradskom naselju Kumodraž je 14. marta uhapšen maloletnik, koji je učestvovao u švercu preko osam kilograma marihuane.

- Deca uzrasta od 10 do 12 godina formiraju u osnovnim školama u Srbiji kriminalne grupe i zlostavljaju svoje drugare. Sve se to dešava pod patronatom lokalnih kriminalaca. Oni od tih klinaca dobijaju i informacije, ko od učenika pripada imućnoj familiji, radi lakše pljačke istih, a često ih koriste i za najteža krivična dela. Naime, decu koriste kao stražare pri nekim pljačkama, ili ono što je najgore, za praćenje budućih žrtava mafije, koji će biti ubijeni. Deca za to dobijaju 20 ili 30 evra ili svaki dan doručak u nekom restoranu. Zašto tako malo? Nije sumnjivo roditeljima, nema tragova za policiju - navodi naš izvor u MUP Srbije.

Prema navodima izvora, godišnje najmanje 100 maloletnika bude procesuirano zbog raznih krivičnih dela.

- U poslednje vreme govori se o spuštanju (kažnjivosti) starosne granice maloletnika na 14 godina. U nekim američkim državama, za najteža krivična dela postoji čak i smrtna kazna za maloletnike. Tamo mafija angažuje i decu za neke atentate. U slučaju ubistva Ranka Radoševića takođe su angažovani, nazovimo ih, stariji maloletnici od dvadesetak godina, ali to su deca. Maltetiranje i prebijanje nastavnika je, za tu decu, samo odskočna daska za ulaz u svet kriminala. Nažalost, zbog postojećeg Zakona policija je tu samo hroničar tih dešavanja.

U Srbiji razne NVO navode da su maloletnicima ugrožena Zakonom zaštićena prava. Mnoge zemlje EU su i tu barem delimično rešile problem. Naime, kad se govori o pojavljivanju maloletnika na sudu, njemu je omogućeno, da dok sedi na stolici, ista bude nečim podignuta da se ne bi osećao inferniorno.

- Osnovni problem je nedostatak iskusnih policajaca u školama i saradnja sa direktorima. Recimo, pet inspektora ne mogu da pokriju rejon od 100.000 hiljada stanovnika. Na tu cifru dolazi barem deset osnovnih i srednjih škola, Javna je tajna da je svaka treća prijava za nedozvoljeno posedovanje narkotika, samo u Beogradu, upisana osobi od 13 do 17 godina. Tu se ne radi uvek o velikoj količini, ali zanimiljivo je da je, taj uhapšeni maloletnik, drogu prodavao svojim dugarima u školi. I, po nepisanom pravilu, tvrdi u policiji da mu je drogu dao jedan stariji drug. Pretresom, kod njega pronađete 20, 30 evra, nove patike u rancu. Taj "drug" se nikad ne otkrije - navodi naš izvor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati