Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

31. 01. 2023. 18:20 14

Kako je Šarićeva grupa plaćala načelnika u UKP i njegovog zamenika

Darko Šarić i još 14 osoba označenih da su pripadnici njegove kriminalne grupe, uključujući njegovog brata Duška i advokata Dejana Lazarevića, optuženi su za niz krivičnih dela, među kojima je i priprema ubistva zaštićenog svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Grupa je uživala zaštitu pojedinaca iz redova policije i tužilaštva, a među njima su i dvojica optuženih policajaca, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, koji su preko "Šarića" uspeli da zarade više od 50.000 evra, navedeno je u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid.

Šarićeva grupa, kojoj je glavni cilj bilo ubistvo i apsolutna diskreditacija Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku koji se vodi protiv Šarića, intenzivno je radila od 2020. godine, primajući naređenja upravo od Darka Šarića koji je u tom trenutku bio u pritvorskoj jedinici. Da su pripadnici grupe gotovo svakodnevno komunicirali sa Šarićem, ne samo o krivičnim delima, već i detaljima iz pritvatnog života koji će ih kasnije koštati slobode, otkriveno je dešifrovanjem "Skaj" komunikacije koju su koristili kriminalci širom sveta, pa i Šarić direktno iz svoje ćelije.

Kako je Šarić došao do telefona i kako je moguće da ih je svakodnevno neprimetno koristio, nije sasvim još sasvim jasno, ali se iz tih komunikacija može videti da je u šaci imao najmanje dvojicu policajaca - Milutina Radovanovića zvanog Mika i Danila Stojanovića zvanog Dača.

Milutin Radovanović zvani Mika u trenutku dok je intenzivno radio i za Šarića i za Ministarstvo unutrašnjih poslova, nalazio se na mestu zamenika načelnika Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove Uprave kriminalističke policije, dok je Stojanović bio načelnik te službe. Optužnicom im se na teret stavlja da su prekoračili svoja službena ovlašćenja kako bi pribavili imovinsku korist za sebe i Šarićevu grupu, tako što su im dostavljali poverljive informacije iz policijskih istraga, Šariću direktno slali fotografije sa uviđaja, dovodili svoje kolege u zabludu sa ciljem da se Joksović diskredituje i na kraju izgubi status svedoka saradnika i slično.

Za sve te usluge, kako se navodi u optužnici, Radovanović i Stojanović su dobijali pozamašne "nagrade". Tako su najpre dobili "Skaj" telefone, koji im je po nalogu Darka Šarića obezbedio okrivljeni Danilo Odović, dok je okrivljeni Aleksandar Bošković u vremenskom periodu od 3. juna 2020. godine do 29. septembra iste godine obezbedio građivnski materijal i nameštaj za izgradnju i opremanje vikend kuća u naselju Nemenikuće u Sopotu, kod Beograda.

Uz to, kao nagradu za izvršen zadatak, Duško Šarić je po Darkovom nalogu 12. juna iste godine izmirio troškove proslave okrivljenog policajca Stojanovića u iznosu od 3.000 evra, koji je napravio u restoranu "Konzulat" u Beogradu.

Policija i tužilaštvo veruju da su za okrivljenog Stojanovića i pribavili imovinsku korist ne manju od 28.000 evra, dok je Radovanović dobio najmanje 25.000 evra!

Podsećanja radi, pored braće Šarić i advokata Dejana Lazarevića, na optužnici se nalaze i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić. Kako je navedeno, kriminalna grupa je nameravala i planirala ubistvo Nebojše Joksovića, želeći tako da ga ukloni iz postupka koji se vodi protiv Šarića, a u kom ima status svedoka saradnika. Plan kriminalne grupe bio je, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok saradnik i izgubi taj status.

U te svrhe, pokušali su da predstave da je upravo Joksović pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svedoka u postupku protiv Šarića, te su zbog toga postavili eksploziv pod Nikolaševićev automobil.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati