Hronika

Jelena Zorić [ Izvor: Vreme ]

16. 12. 2022. 07:59 12

Ubistvo koje je uzdrmalo Srbiju

Nikada nije pronađen nijedan materijalni trag koji bi dokazao da je suprug pevačice Jelene Marjanović Zoran njen ubica, nikada nije pronađeno oružje kojim je nesretna žena ubijena, nema svedoka zločina, niti je otkriven motiv ubistva. Ipak, ima sudija koje su spremne da sude isto kao politički državni vrh i tabloidi, pa čoveka pošalju na 40 godina robije jer su, kako se navodi, u prvostepenoj presudi, "čvrsto uverene" da je muž ubica.

“Pred sudom javnosti nema žalbe”, stara je advokatska izreka kojom se oslikavaju posledice kada se krši pretpostavka nevinosti osumnjičenog ili okrivljenog i kako to utiče na sudski proces. Sud javnosti su ranije predstavljale seoske gospođe okupljene na večernjem saboru ili prelu, a u modernija vremena tu ulogu su preuzeli tabloidi. To je ono - kad oni nekog označe kao krivca, "ne operu te ni Dunav ni Sava". Kao nekada dokone gospođe na prelu sada tabloidni novinari saznaju “iz pouzdanih, neimenovanih izvora” presude donose iz "čvrstog uverenja".

Novo je da bez dokaza, ali iz "uverenja", sude i sudije Višeg suda u Beogradu. Takav je slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović, koji se tokom istrage pretvorio u policijski, medijski, pa i politički skandal, a sada preti da preraste i u pravosudni.

Podsetimo: nestanak Jelene Marjanović prijavio je njen suprug Zoran 2. aprila 2016, policija je, tek oko šest sati od prijave, pristala da krene u potragu za ženom, a sutradan je njeno telo pronađeno u obližnjem kanalu punom vode na nasipu u beogradskom naselju Borča.

Prvobitna istraga koja je trajala 15 meseci nije pružila dovoljno dokaza protiv Marjanovića pa je produžena. Tek u junu 2019. sud je prihvatio treću optužnicu.

Hapšenju je prethodio istinski rijaliti i to i bukvalno: usred istrage Zoran Marjanović je ušao u rijaliti Zadruga na televiziji Pink, rekao je da će pokušati javnosti da dokaže da je nevin.

Nije dokazao nevinost: prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Jelene. Sudskoj presudi je prethodila presuda sa najviše instance. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon hapšenja Marjanovića rekao:

- Takvi monstrumi zaslužuju najveću kaznu. Kad neko majci svoga deteta probije lobanju toliko puta... Podržaću predlog zakona kojim bi kazne za ovakvo nasilje bile još oštrije nego što su danas.

Apelacioni sud će narednih meseci taj slučaj ponovo razmatrati i doneti ili konačnu presudu ili naložiti novo suđenje...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati