Hronika

[ Izvor: N1 ]

06. 11. 2022. 20:04 6

Dok se otkriva pozadina Jovanjice, Koluvija postao konsultant

Dok se u postupku protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja Jovanjica, na kom je otkrivena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi, događaju obrti označavanjem njegove nekadašnje glavne advokatice kao politički nametnute, prvooptuženi Koluvija postao je poslovni konsultant u nedavno osnovanoj firmi svog oca.

Aferu Jovanjica otkrili su policajci. I od samog starta bilo je jasno da je otkriveno nešto veliko i važno, što nije trebalo da se sazna. Optužene je javno branio čitav državni vrh, a zaslužni inspektori dočekali su progon. I to se jasno pokazalo u slučaju načelnika Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića, koji je uhapsio prvooptuženog Predraga Koluviju i razotkrio Jovanjicu. Njegov iskaz tužiocu, koji je nedavno objavio BIRN, mogao bi da da odgovor na pitanje zašto je Jovanjica toliko važna.

- To možemo da vidimo iz njegovog razgovora sa pripadnikom BIA Aleksandrom Tošićem i pripadnikom VOA Sašom Vujisićem koji su mu preneli da je Jovanjica bila zajednički projekat BIA i VOA. U tom smislu ovaj slučaj jeste od izuzetnog značaja jer pokazuje te sprege između bezbednosnih struktura i okrivljenih za najteža krivična dela - kaže novinarka BIRN-a Jelena Veljković.

U slučaju Jovanjica vode se dva sudska postupka. Prvi se još nekako i odvija. Drugi nije ni počeo, ni posle punih 18 meseci. Osim zapetljane kombinatorike Koluvijinih advokata, slučaj dodatno komplikuje neočekivani obrt - na poslednjem ročištu aktuelna odbrana označila je bivšu Koluvijinu advokaticu Zoru Dobričanin Nikodinović kao njemu politički nametnutog branioca od samog početka. I to je rečeno tek sedam meseci nakon što je ona izašla iz postupka, a prethodno je Koluviju više od dve godine branila.

- Stvarno neću da se bavim tračevima niti da se branim od senzacionalističkih izjava bilo koga. Ne čudi me da je neko odlučio da se u tom cilju u ovom slučaju popenje na moje ime, na moj ugled, uspeh i karijeru. Ponosna sam na sve svoje odbrane, ja sam gradila njih i one su gradile mene - kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Tražila je odbrana da se saslušaju načelnik i inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije koji su učestvovali u akciji na Jovanjici. Novinarka koja slučaj prati od prvog dana veruje da bi saslušanje išlo u pravcu njihove diskvalifikacije, ali i krivične prijave koju su oni podneli, kao i da će se odvijati u okolnostima velikog pritiska.

- Veliko je pitanje koliko će oni biti spremni da u takvim okolnostima ispričaju detalje onoga što znaju u vezi sa tim slučajem i naravno ono što je vrlo važno šta će biti pitani. Što se samih tih pitanja tiče, a onoliko koliko ja znam, a to je pre svega pitanje za krivičare ta pitanja se moraju odnositi isključivo na okolnosti koje se dokazuju optužnicom, dakle ne smeju ići izvan tih okvira. Što bi značilo da ne bi trebalo da očekujemo, da ćemo čuti one informacije koje upravo jesu od najvećeg značaja za javnost, a to upravo te veze i sprege između visokih funkcionera ovih važnih institucija i organa sa okrivljenima - navodi Veljković.

Tražila je odbrana po treći put da se kao svedok sasluša Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode. On je u medijima pre godinu dana govorio da se Koluvijinim telefonom manipulisalo nakon što je bio oduzet radi sudskog veštačenja. Zamenik tužioca Saša Drecun se takvom zahtevu kao i ranije usprotivio, navodeći da je Radovanović bio "pristrasan, subjektivan i nadasve neprofesionalan".

- Mislim da je tu jasno da se ide u pravcu diskvalifikacije aplikacije "Razgovor" kao jednog od ključnih dokaza tužilaštva - naglašava Veljković.

Pred sudom Koluvija je optuženi organizator kriminalne grupe koja je proizvodila marihuanu. Pred Tviter publikom on je poslovni konsultant. Sajt novoosnovane konsultanstske firme čiji je direktor u izradi je. Firma "Koluvija Consulting doo" u vlasništvu je njegovog oca, a osnovana pre dva meseca. U sudskom postupku još nije počelo ni izvođenje dokaza, a prvooptuženi, sa sve nanogicom, od kuće započeo je novi biznis.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati