Hronika

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

25. 08. 2022. 17:27 15

Veze Malešića, Zvonka Veselinovića i Bosketa problem za vlast

Osim što je blizak sa Zvonkom Veselinovićem, istraga je otkrila da je sina prvog policajca Novog Sada do aprila Slobodana Malešića stipendirao Marko Bosanac, koji je preko četiri firme za samo dve godine sa gradskim preduzećima i institucijama sklopio više od 50 ugovora vrednih nekoliko desetina miliona evra, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Postupak protiv policijskog generala Slobodana Malešića, koji je uhapšen kao načelnik novosadske policije, a prošlog meseca pušten iz pritvora da se brani sa slobode, čini se, postaje problem i za vlast, kojoj je bio blizak i poslušan.

Ali, problem nije samo trgovina uticajem, delo za koje su on i njegovi saradnici osumnjičeni kao organizovana kriminalna grupa, već veze sa kontroverznim biznismenima bliskim SNS-u, Zvonkom Veselinovićem i manje poznatim, ali ne i mnogo manje uspešnim u biznisu sa državom, Markom Bosancem.

U postupku protiv Malešića koji je sada u fazi istrage prikupljeni su finansijski dokazi i presretnuta komunikacija, što može biti prikazano i na eventualnom suđenju. Neki od tih dokaza otkrivaju i kontakte sa kontroverznim biznismenima, a za Malešića se i pre postupka tvrdilo da je blizak Veselinoviću i da su navodno kumovi. Na vezu sa Bosancem ukazuje i nalaz iz finansijske istrage da je njegova firma stipendirala Malešićevog sina sa 130.000 dinara mesečno.

Malešić je, inače, između ostalog osumnjičen i da je njegov sin dobijao stipendiju i od biznismena Dženana Кujovića iz Prijepolja, u kojem je rođen i bivši načelnik novosadske policije.

Stipendiranje dece državnih funkcionera postalo je izgleda manir ljudi iz vrha vlasti, jer je КRIК svojevremeno otkrio da u rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojim je, nakon razvoda, starateljstvo nad decom dodeljeno Siniši Malom piše da "sve troje (njegove) dece pohađaju privatnu školu odnosno predškolsku ustanovu i troškovi za školovanje na godišnjem nivou iznose 60.000 evra. To finansiraju bliski prijatelji Siniše Malog koji inače žive u inostranstvu".

Do danas nije otkriveno ko je "dobrotvor" ministra finansija, koji nije snosio nikakve posledice zbog tog saznanja, iako se tim slučajem bavila i Agencija za borbu protiv korupcije.

Za Marka Bosanca stipendiranje Malešićevog sina je "prava sitnica", jer je istraživanje NIN-a pokazalo da su četiri njegove firme, samostalno ili kao deo konzorcijuma, samo u poslednje dve godine od Grada Novog Sada, državnih preduzeća i institucija na tenderima dobile više od 50 poslova, vrednih nekoliko desetina miliona evra.

Najčešće su ugovori sklapani sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije i Gradskom upravom za imovinu i imovinsko pravne poslove. O bliskosti Bosanca sa vlastima svedoči fotografija sa obeležavanja slave SNS-a u Novom Sadu, na kojoj stoji odmah pored gradonačelnika i jednog od kandidata za novog premijera, Miloša Vučevića.

Bosanac je vlasnik Agencije za privremeno zapošljavanje Montop HRS u Novom Sadu. Uz to, Montop HRS je vlasnik firme Montop PRO, koja je vlasnik Montop pro technology. Sve tri firme registrovane su na istoj adresi u Novom Sadu. Montop HRS je osnovan maja 2017. i prošle godine prihodi su mu bili 717,6 miliona dinara, upola manji od 1,5 milijardi dinara, koliki su bili 2020, ali je uprkos tome neto dobit više nego utrostručena, sa 12,2 na 39,7 miliona. Uz to, paralelno sa padom prihoda te, mnogo više povećani su prihodi druge njegove firme, Montop pro.

Ta firma osnovana je pre manje od tri godine, u avgustu 2019, u 2020. je prihodovala 463 miliona, a već sledeće četiri puta više, 1,89 milijardi, uz rast neto profita sa 29 na 140 miliona dinara. Bosanac je u decembru 2020. osnovao još jednu firmu u Novom Sadu, Montop pro technology, koja je u prvoj godini rada prijavila prihod od oko 5,5 miliona.

Preko Montop Group u avgustu 2021. osnovao je firmu i u Beogradu, koja je za nepunih pet meseci prihodovala 6,2 miliona dinara. Poslovi Bosanca mnogo su poznatiji novosadskoj javnosti i tamošnja opozicija često je iznosila optužbe na njegov račun, ali i na račun Malešića, Vučevića i Veselinovića.

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije Borislav Novaković dovodio je u vezu gradonačelnika Vučevića sa Bosancem, kojeg optužuje za kriminalne radnje. On je, između ostalog, 7. aprila 2021. javno upitao da li je uplata od 1,5 miliona dinara iz budžeta grada Novog Sada portalu NS uživo, čiji je vlasnik Bosanac, "opravdana i etična s obzirom na činjenicu da je potpisuje Miloš Vučević kao njegov stranački i lični prijatelj".

Novaković je u otvorenom pismu ministru policije Aleksandru Vulinu naveo da nije tajna da je uhapšeni načelnik u dobrim odnosima sa "najozloglašenijim kriminalcem u ovom delu Evrope" Zvonkom Veselinovićem, "koji je u Novom Sadu upleten u sve velike poslove građevinske mafije" i da je zbog toga bilo "potpuno jasno da Malešić u Novi Sad nije poslat da poštuje zakon nego da štiti kriminalce".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati