Hronika

[ Izvor: 021.rs ]

19. 08. 2022. 12:24 10

Mesec dana bez odgovora: Ko je tukao ljude u NS?

Više novosadskih ekoloških i građanskih udruženja upozorilo je da i mesec dana od batinjanja građana ispred Skupštine Vojvodine i dalje nema odgovora nadležnih povodom ovog događaja.

Oni u zajedničkom saopštenju kažu da mesec dana nakon što su privatni batinaši tukli, ponižavali i hapsili građane ispred Skupštine i to pred policijom, žandarmerijom, gradskim odbornicima i celom javnošću imaju nekoliko pitanja za gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, piše 021.rs.

- Ko je dozvolio ili naložio privatnom obezbeđenju da tuče, hapsi i ponižava građane, te da im ograničava kretanje na javnoj površini uprkos jasnim zakonskim regulativama i prisustvu policije koja je jedina nadležna za obezbeđivanje javnog reda i mira? Da li se u Gradskoj upravi Novog Sada proveravaju identiteti, ugovori o radu/privremeno povremenim poslovima/delu, kvalifikacije i eventualno postojanje bezbedonosnih smetnji kod osoba koje se angažuju za potrebe obezbeđenja, u ovom slučaju zaposlenih u agenciji Intersec? - pitaju aktivisti.

Takođe su gradonačelnika pitali i koja je uloga šefa kabineta Žarka Mićina koji je bio prisutan na Javnoj sednici Komisije za planove u Plavoj sali 15. marta, kada su se batinaši po prvi put pojavili, ali i 21. jula ispred Skupštine APV.

- Da li ste njega ovlastili da u Vaše ime rukovodi akcijom batinjanja 'neposlušnih' građana? - navode aktivisti.
Njih zanima i da li je Gradska uprava raskinula ugovor sa agencijom Intersec, imajući u vidu grubo zanemarivanje ovlašćenja, kao i angažovanje osoba koje, po navodima iz medija, nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova obezbeđenja.

Gradonačelnika pitaju i da li će agencija Intersec obavljati poslove obezbeđenja u školskim objektima i drugim objektima koje su pod ingerencijom Gradske uprave, imajući u vidu gore navedeno.

Oni su dodali i da insistiraju da se javno objavi fotokopija plana obezbeđenja koja je zahtevana od korisnika usluga, ukoliko su angažovani od strane Gradske uprave.

Predstavnici građana i udruženja koja su učestovovala na protestu tražeći da se ne usvoji sporni Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine takođe u saopštenju pitaju Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu u kojoj fazi je proces u vezi sa nasiljem nad građanima koje se desilo ispred Skupštine u kojem su učestvovala lica u belim majicama, bez vidljivih oznaka agencije i obeležja.

- Apelujemo da sudski organi postupaju u skladu sa svojom ulogom nezavisnog nosioca vlasti, bez obzira što su visoki državni funkcioneri, pa i sam predsednik Republike, relativizovali i opravdali nasilje, te se trudili da ga svi zaboravimo tako što su nas zasipali tabloidnim targetiranjem aktiviste Brajana Brkovića, pozivanjem na kontramiting protesta Buna protiv mafije, spinovanjem o lažnom cepanju srpske zastave tokom protesta, te izboru Novog Sada za masovno okupljanje povodom "Oluje" do besmislene osude građana koji letuju na hrvatskom primorju. Ne postoji razlog koji bi mogao da opravda ili da umanji nasilje koje su privatni batinaši sproveli u Novom Sadu. Nećemo zaboraviti i podsećaćemo Vas, Miloše Vučeviću, pa bili premijer, ministar ili građanin, kao što smo mi, sve dok ne razdužite odgovore na naša pitanja - stoji u saopštenju.

Ovo obraćanje Vučeviću i tužilaštvu su potpisali Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Eko straža Novi Sad.

Podsetimo da je ispred Skupštine Vojvodine u kojoj se održavala sednica Skupštine grada na kojoj je usvajana odluka o GUP-u, došlo do sukoba građana i privatnog obezbeđenja koje im nije dozvolilo da priđu do zgrade kako bi jedan njihov predstavnik zatražio da se obrati odbornicima.

Prilikom sukoba više građana je povređeno, dvojica su privedena, a na snimcima se vidi da bar u jednom slučaju građanina hvataju i potom policiji predaju ljudi u belim majicama bez ikakvih oznaka, za koje se ispostavilo da su radnici Intersec.

Nakon sukoba javnost je zatražila da se utvrdi ko je odgovoran, a podnete su i prijave nadležnim organima, ali do sada nema podataka o tome da li je nešto preduzeto.

Takođe, posle nekoliko dana je usledio i protest "Buna protiv mafije" na kojem je bilo više hiljada građana sa kojeg je takođe zatraženo da se utvrdi ko je odgovoran za prebijanje građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati