Hronika

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

30. 06. 2022. 10:53 3

Peti put odloženo novo suđenje za paljenje kuće novinara

Peti put odložen je početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Razlog je spajanje dva sudska procesa u ovom slučaju u jedan, nakon što je Apelacioni sud ukinuo i drugu presudu za paljenje kuće novinara.

Apelacioni sud nedavno je oborio i drugu prvostepenu presudu, kojom je Igor Novaković osuđen na četiri godine zatvora, zbog učešća u paljenju kuće novinara portala "Žig Info" Milana Jovanovića.

On je u izdvojenom postupku u novembru 2021. godine proglašen krivim za teško delo izazivanje opšte opasnosti podstrekavanjem. Usvajanjem žalbe Novakovićevog advokata, Apelacioni sud ukinuo je presudu i vratio postupak Drugom osnovnom sudu na ponovno suđenje.

Prethodno je, u decembru 2021. godine, ovaj isti drugostepeni sud ukinuo i prvostepenu presudu kojom je na četiri godine i tri meseca zatvora bio osuđen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog optužbi da je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara.

Na istu kaznu tada je osuđen i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

Istragom je utvrđeno da je predsednik opštine Grocka policajcu Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali automobil parkiran u garaži, kako bi mu poslao opomenu zbog njegovog višegodišnjeg kritičkog pisanja o radu opštinske vlasti.

U svom prvom iskazu tužiocu policajac Mihailović priznao je da je na to pristao iz straha jer bi u suprotnom njegova žena zaposlena u opštini mogla da izgubi posao.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću dao adresu. Prema optužnici, Marinković je u noći 12. decembra 2018. bacio molotovljev koktel na garažu, a vatra se ubrzo proširila na kuću u kojoj je Jovanović spavao sa suprugom. Ona ga je spasila tako što ga je u poslednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.

Okrivljenima za napad na Milana Jovanovića suđeno je u dva odvojena sudska procesa, iako su deo jednog podstrekačkog lanca.

Početak ponovljenog postupka protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića odlagan je od februara ove godine. Sada će se njima trojici kao i Igoru Novakoviću, koji su 2019. godine bili na istoj optužnici, ponovo zajedno suditi u istom ponovljenom postupku.

Naredno ročište zakazano je za 6. septembar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati