Hronika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

24. 05. 2022. 15:18 0

Opet odloženo ročište u postupku protiv Belivuka

Pripremno ročište u postupku protiv grupe Veljka Belivuka zbog pet ubistava pred Specijalnim sudom je ponovo odloženo, ovog puta zbog toga što je jedan od optuženih otkazao punomoćje svom advokatu i tako ostao bez odbrane na ovom ročištu. Naredno ročište zakazano je za 13. i 15. jun.

Naime, Marko Miljković je jedini ostao bez odbrane, jer je otkazao punomoćje Nikoli Ristoviću, koji je ostao kao jedini njegov advokat, nakon hapšenja Dejana Lazarevića.

Pripremno ročište prethodno je odloženo 26. aprila zbog toga što su dvojica okrivljenih ostali bez advokata u ovom postupku.

Optužnica koja tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna u novembru 2021. godine. Suđenje je trebalo tada da počne, ali je odlagano jer je sudija Zorana Trajković kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju, zbog čega je predmet prosleđen sudiji Vinki Beraha Nikićević.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju "skaj", a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Prethodni termini za pripremna ročišta u postupku protiv Belivuka i njegove grupe, koja su bila zakazana u martu, su tada bila odložena zbog toga što su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca i postupajućeg sudije u ovom postupku, kao i predsednika Višeg suda. Međutim, svi ti zahtevi su odbačeni.

Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi, može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju mediji. Tokom pripremnog ročišta, tužilac će izlagati delove optužnice, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a tužioci i odbrana treba da obrazlože predložene dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu.

Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanja, trgovinu narkoticima i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Uhapšeni su početkom prošlog februara, a protiv njih je optužnica podignuta u avgustu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati