Hronika

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

23. 12. 2021. 15:24 8

PRETI JOJ 5 GODINA ROBIJE Hapšenje i puštanje Dijane - Vučićeva predstava

Tužilaštvo je predložilo da Dijana Hrkalović dobije čak pet godina zatvora, dok su za one koji su joj bili operativno nadležni predložene znatno manje kazne. Za Šušnjića dve, a za Milenkovića godinu dana, piše nedeljnik NIN u najnovijem izdanju.

Sadržina optužnice protiv Dijane Hrkalović daleko je od svih navoda u režimskim medijima i kada su je hvalili, a i od kada su je napadali u poslednjih godinu dana. Nema nijednog odgovora na pitanja o njenom radu, koje su profesionalni mediji i pojedini policajci godinama postavljali. Čini se da njena saslušanja kao građanina početkom 2021, pompa u režimskim medijima, hapšenje 15. oktobra i zatim puštanje iz pritvora 10. decembra, predstavljaju samo mizanscen za javnu predstavu u kojoj Aleksandar Vučić opet veliča sebe.

U njoj se režiser Vučić trudio da se sva zla u policiji pripišu Hrkalovićevoj, dok je za sebe predvideo ulogu glavnog pozitivnog junaka - "ugroženog pravednika". Osim divljenja njemu i zgražavanja nad njom, smisao ove predstave je izazivanje kolektivne amnezije.

Da se zaboravi, na primer, da je premijer, pa predsednik koji je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Кancelarije za koordinaciju službi bezbednosti, a sve vreme i predsednik SNS-a, na bilo koji način odgovoran za rad Hrkalovićeve i njeno karijerno napredovanje. Nije važno ni što je po nekim funkcijama bio direktno odgovoran za dešavanja u MUP-u i što je predsednik partije kojoj okrivljena i dalje pripada.

To što sadržaj optužnice ne odgovara narativu u režimskim medijima, takođe nije važno, jer ko će da čita optužni predlog? Ipak da vidimo šta piše u Optužnom predlogu koji je predat tri dana nakon što je najavljen 13. decembra i u koji je NIN imao uvid. Optuženi su za produženo delo trgovine uticajem - Dijana Hrkalović koja je radila u MUP od 2014. do juna 2019, i zatim za zloupotrebu položaja Dejan Milenković, nekadašnji šef Službe za specijalne istražne metode (SSIM) i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik novosadske policije.

Neobično je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo da Hrkalovićeva, koja nije imala nadležnosti da naređuje to što joj se stavlja na teret, dobije čak pet godina zatvora, dok su za one koji su bili operativno nadležni predložene znatno manje kazne. Za Šušnjića dve godine, a za Milenkovića godinu dana zatvora.

Hrkalovićeva i Milenković se terete za period od 13. februara 2017. do 27. marta 2018. Naime, njoj se stavlja na teret da je koristeći položaj sekretara Uprave kriminalističke policije i zatim državnog sekretara MUP-a u "nameri da ne izvrši službene radnje koje su morale biti izvršene, posredovala tako što je izdala nezakonite naloge neposredno i telefonskim putem okrivljenom Milenkoviću". Tereti se da mu je naložila da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika višeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka koji je tada bio okrivljen za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

U optužnom predlogu se navodi da je Dijana Hrkalović tražila od Milenkovića da ne preda sudiji i tužiocu, već da njoj dostavi te analize, što je on prihvatio. Navodi se da Milenković nije odgovarao na više urgencija iz suda i tužilaštva i da je naredio svom potčinjenom u SSIM-u Nikoli Raičkoviću da na DVD-u nareže materijal i preda njemu.

Prema optužnici, Milenković je dostavio DVD Hrkalovićevoj, a zatim je Raičković iz svojih računara na njen zahtev izbrisao sve tragove da ga je narezao. U optužnici se konstatuje da je tako bilo otežavano dokazivanje protiv Belivuka za ubistvo Miloševića.

Navodi se da je Milenković naložio svom potčinjenom Andreji Miletiću da DVD sa Belivukovim telefonom drži u svom radnom stolu sve do 27. marta 2018. Tada je Hrkalovićeva, prema optužnici, naložila da se sav materijal dostavi predsedniku sudskog veća Višeg suda u Beogradu koje je sudilo za ubistvo Miloševića. Međutim, Belivuk je pravosnažno oslobođen za ubistvo Miloševića nakon neobičnih dešavanja sa DNК tragovima, a ne zbog mobilnog telefona, čije je veštačenje na kraju i dostavljeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati