Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

[ Izvor: Mediji ]

12. 08. 2021. 19:22 6

Slučaj Belivuk: Navodi iz optužnice demantovali Vulina

Iako se vlast hvali uspešnom istragom protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, tvrdeći da su srpske službe zaslužne za razbijanje njihovog kriminalnog klana, prema navodima optužnice, koju je potpisao tužilac za organizani kriminal Mladen Nenadić, ne bi se moglo tako zaključati. Naime, prema podacima iz optužnice, više od 90 odsto dokaza zapravo je pribavljeno zahvaljujući međunarodnoj pomoći, odnosno u prvoj liniji francuske policije, koja je uspela da otključa "skaj" telefone ove grupe.

I dok se ministar policije Aleksandar Vulin brani od navoda da je Federalni istražni biro (FBI) učestvovao u istrazi protiv grupe Belivuk-Miljković, po svemu sudeći, da nije bilo određenih stranih službi uhapšeni kriminalni klan bi i dalje vršio krivična dela na teritoriji Srbije, a za koja se sumnjiče.

- Čestitam srpskim pripadnicima policije koji su razbili klan Belivuk-Miljković. FBI nije učestvovao u razbijanju ove bande i neću dozvoliti da se rad srpske policije potcenjuje. Srbija vam je sa pravom zahvalna - rekao je Vulin ranije.

Ipak, iako je Vulin istakao da je pad pomenutog klana isključivo uspeh srpske policije, navodi iz optužnice to definitivno demantuju. Ne treba zanemariti da više od polovine ključnih dokaza ne bi bilo da evropske službe nisu uspele da razbiju i otključaju kriptovane telefone "Skaj", koje su koristili okrivljeni duži vremenski period. "Skaj" komunikacija je preoteklih meseci radom više policija, Francuske, Holandije, Belgije i Evropola, srušena i dešifrovana.

Korisnici "Skaj global" uređaja međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, a kompanija usmerava komunikacije preko šifrovanih servera koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj. Upravo zato, tužilac Nenadić zatražio je u optužnici da se na glavnom pretresu pregleda i presluša kompletni sadržaj isprava dostavljenih od pravosudnog organa Republike Francuske.

Sa druge strane, i velika većina preostalih saznanja iz optužnice je potkrepljena zahvaljujući komunikaciji između pripadnika kriminalne grupe, koji su između sebe, a putem "Skaj" telefona, slali fotografije izmasakriranih tela, pa je jasno da su glavni aduti tužioca zapravo dokazi stranih službi.

U porukama su pripadnici klana, koristiće kodna imena, govorili šta su radili žrtvama, na koji način su ih mučili, ali i koji su im naredni koraci, navodi se u opptužnici.

Pretpostavlja se da je upravo telefonska komunikacija koja je otkrivena pomoću razbijanja kriptovanih telefona grupe Veljka Belivuka, glavni dokaz o počinjenim ubistvima, s obzirom na to da tela žrtava nema.

Inače, tužilac Mladen Nenadić se u optužnici na 322 strane upravo poziva na pomenutu komunaciju preko "Skaj" telefona. Kako se navodi u optužnom predlogu, upravo zahvaljujući ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći, otkriveni su detalji brutalnih zločina, te zahvalnost nesumnjivo bi trebalo da bude ukazana i evropskim policijama, bez kojih ne bi bilo većine dokaza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas