Hronika

Direktno.rs

23. 07. 2021. 16:21 9

Sve je počelo sa Saletom Mutavim...

Sve što danas isplivava na videlo o odnosu vrha vlasti na čelu sa samim Aleksandrom Vučićem sa kriminalnim - mafijaškim klanovima bilo je vidljivo još polovinom oktobra 2016. godine. Tada je u blizini Centralnog zatvora ubijen Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, vođa onoga što se danas naziva klan Veljka Belivuka. Prema navodima iz medija bio je blizak prijatelj Dijane Hrkalović, koju je lično Aleksandar Vučić stavio u vrh policije kako bi bila kalif umesto kalifa, odnosno vodila ministarstvo umesto Nebojše Stefanovića, koji je pao u nemilost zbog lošeg odnosa sa Andrejem Vučićem.

Stanković je i pored pravosnažnosti presude od pet godina bio na slobodi, normalno se bavio raznim kriminalnim aktivnostima, imao i fizičko obezbeđenje ljudi iz policije. Zauzvrat je kontrolisao južnu tribinu i sa svojom ekipom radio razne prljave poslove za državni vrh. Mediji su pisali da je Hrkalovićeva među prvima stigla na lice mesta i jasno pokazala koliko joj je Stanković bio blizak.

Odmah po ubistvu usledila je dramatična reakcija države kao da je nastradali neko od policijskih zvaničnika, a ne kriminalac koji je ubijen u obračunu mafijaških grupa.

Objavljen je rat mafiji. Ministar policije dr Nebojša Stefanović je 14. oktobra 2016. godine održao dramatičnu press konferenciju i objavio rat mafiji. Pre tačno PET godina. Stefanović je između ostalog tada izjavio:

- Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i u ovaj rat ulazimo potpuno bez zadrške i rezerve. Ovo će biti teška borba koju policija i bezbednostne strukture moraju da nose, ali je borba koju država mora da dobije na kraju, zbog bezbednosti građana i zbog kriminalaca koji misle da mogu na ulicama da upucavaju - rekao je, između ostalog, Stefanović tada, i dodao:

- Vi znate da mi ne držimo konferencije za štampu povodom uobičajenih stvari koje se dešavaju svakoga dana, ali sam želeo da vam se obratim povodom ubistva prethodnog dana, jer je to ubistvo jedne od najorganizovanijih kriminalnih grupa na Balkanu, i učestvovalo je više lica koja su u vrhu te organizacije. Policija je u toku noći privela jedno lice, za još nekoliko se traga i mislim da imamo dobar pravac što se tiče rasvetljavanja ovog slučaja i imamo i dobar pravac što se tiče materijalnih dokaza i utvrđivanje motiva - istakao je Stefanović te 2016. godine, nakon čega je rekao da neće moći da odgovara na pitanja novinara, jer mora da ide hitno u Niš kako bi dostavio informacije Vučiću o ovom slučaju.

Stefanović je informisao Vučića, on rekao da se nikoga ne plaši, da je država jača od kriminalaca i obećao pobedu nad mafijom, tajkunima i svim ostalima, ko god ostali bili

Nedugo posle toga režim je za šefa grupe kojom je upravljao Sale Mutavi stavio njegovog najbližeg saradnika Velju Nevolju. I sve se nastavilo kao i do tada. Ceo državni vrh je bio umešan u dogovore i akcije kriminalaca.

Kako se sve završilo - vidimo ovih dana.

Da li je sve što je u svom iskazu rekao Belivuk tačno, teško je reći. Ali to da su podržali Car GO protiv taksista, da čak ni oni nisu hteli da sarađuju sa Vulinom, pa je nađeno kompromisno rešenje, da su učestvovali u prebijanju i zastrašivanju demonstranata, da im je posrednik u kontaktima sa vrhom države bio Aca Rošavi - deluje vrlo verodostojno.

Nikakvi poligrafi i slične igrarije ne mogu osloboditi Aleksandra Vučića i ceo državni vrh istrage i osude za povezanost sa ubicama čija zlodela sada obajvljuju, a do juče su ih štitili i oslobađali čak i za ubistva.

Ova priča će morati da se otpetlja do kraja. Danas? Teško. U mesecima koji dolaze? Vrlo realno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati