Hronika

[ Izvor: KRIK ]

18. 06. 2021. 07:07 1

Suđenje za "Jovanjicu 2" ponovo odloženo

Nastavak pripremnog ročišta u postupku protiv Predraga Koluvije i policajaca i obaveštajaca optuženih da su ga štitili odložen je pošto je jedan od branilaca tražio izuzeće sudije zbog navodne pristrasnosti, piše KRIK. Naredno suđenje biće zakazano kad predsednik Višeg suda u Beogradu odluči o ovom zahtevu.

U zahtevu za izuzeće advokat Veljko Delibašić tvrdi da je sudija Zoran Ganić navodno bio pristrasan jer je tužiocu Saši Drecunu dozvolio da ne predlaže svoje dokaze na pripremnom ročištu već u uvodnom izlaganju na sudu.

- Pre nego što se tužilac izjasnio o dokazima, što je dužan da uradi pre odbrane, sudija je tražio da to urade branioci. To pokazuje da je pristrasan i na strani tužilaštva, pa sam iz tog razloga tražio njegovo izuzeće - potvrdio je Delibašić za KRIK.

O ovom zahtevu treba da odluči predsednik Višeg suda u Beogradu.

Pripremno ročište obeležava početak suđenja i po zakonu je zatvoreno za javnost. U ovom delu predviđeno je, između ostalog, da se okrivljeni izjasne o krivici i da se, posle čitanja optužnice, predlože dokazi.

Na prošlom ročištu, okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi, tužilac je izlagao optužnicu i zatražio da dokaze iznese na sudu u uvodnom izlaganju što je sud odobrio.

Ovo dešavanje u sudnici utiče i na drugi postupak u kome se Koluviji i radnicima sa njegovog imanja sudi za proizvodnju marihuane. Ovo suđenje je takođe odloženo i neće moći da se nastavi dok sudija Ganić ne odluči da li će ova dva slučaja spojiti u jedan.

Odluku, pak, može da donese tek pošto se završi pripremno ročište u postupku u kom se sudi policijacima i obaveštajcima.

Sudija je istakao da je pripremna ročišta uredno zakazivao, ali su ona ipak odlagana - zbog nedolaska advokata i jer je Koluvija u poslednjem momentu otkazao svoje branioce.

Predrag Koluvija je i njegovi saradnici optuženi su dvema optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal. U prvoj su, osim Koluvije optuženi radnici koji su uzgajili marihuanu na imanju firme "Jovanjica" u Staroj Pazovi, a u drugoj policajci, pripadnici Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije koji su Koluviji pružali zaštitu.

Osim što su fizički čuvali njegovo imanje, službenici su Koluviji pružali logističku podršku, dostavljali mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, falsifikovanu dokumentaciju, piše u optužnici.

Ključni dokazi za ove optužbe su prepiske između pripadnika bezbednosnih službi na tajnoj aplikaciji "Razgovor" gde su se dogovarali o zaduženjima. Iz prepiske se vidi bliskost među sagovornicima - jedni druge su oslovljavali nadimcima, a u više poruka se pojavljuju tepanja: "bato" i "bato zlato", dok se Aleksandar Tošić, tadašnji šef BIA-e na Zvezdari trudio i da uteši Koluviju kada se on plašio da će biti otkriven.

Tako ga je on ohrabrivao rečima da radi "zdravu sistemsku priču".

Istraga tužilaštva dovela je i do ljudi na višim pozicijama od optuženih policajaca i obaveštajaca, uprkos tome, oni u istrazi nisu čak ni saslušani.

KRIK je nedavno otkrio da su Koluvijine veze dosezale i do Hrvatske. On je sa svojim makedonskim saradnikom osnovao firmu "T.H.C. Quality Group" na adresi stana hrvatske političarke Slavice Šijaković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati