Hronika

[ Izvor: N1 ]

07. 06. 2021. 13:41 6

Dumanović kategoričan: BIA umešana u slučaj "Jovanjica"

Bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP Srbije Milan Dumanović saslušan je u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela BIA. On je rekao da je to jedan od prvih slučajeva da je Bezbednosno-informativna agencija podnela jednu takvu vrstu tužbe. Dumanović smatra da je cilj svega toga da se zastraše svi ljudi koji žele da ukažu na određene radnje koje se dešavaju u državnim institucijama.


Takođe je poručio da BIA kroz svoju istoriju nije institucija koja je gradila integritet i ugled, kao i da njegovi navodi ne narušavaju taj autoritet među građanioma Srbije. On je takođe ponovio da stoji iza svake reči koju je rekao u "Utisku nedelje", i da je njima "pogodio u srž" - javlja reporter N1.

Dumanović je rekao i da je BIA umešana u slučaj "Jovanjica", i nazvao je "najveća narko farma u Evropi". Odbio je da otkrije imena operativaca BIA-e koji su bili direktno umešani u ovu aferu, "zbog toga što bi na taj način te ljude doveo u opasnost".

- Dao sam izjavu gde govorim o tome da su moji navodi apsolutno istiniti. Povezao sam ih sa aferom "Jovanjica", odnosno da su na najvećoj narko farmi u Evropi radili pripadnici Bezbednosno informativne agencije.To je bio njihov radni zadatak i oni su tamo poslati kao radnici BIA-e, a da je zvanično vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija član SNS - istakao je Dumanović i dodao:

- Takođe sam rekao da velika panika nije izazvana, već da je izazivaju predstavnici državnih organa… Negirao sam pred tužilaštvom da postoji integritet BIA-e i istakao da to što oni misle apsolutno nije tačno. Izveštaj Evropske komisije za bezbednost govori kako agencija radi, zašto se ne otvaraju poglavlja u pregovorima sa EU, i kakva je bezbednosna situacija u državi.

Njegov advokat Božo Prelević je rekao da je Dumanović iskoristio svoje pravo, da je izneo svoj stav i mišljenje o ovom slučaju. Poželeo je sreću u istrazi tužilaštvu i policiji oko afere "Jovanjica".

- Ovo je klasična inverzija. Ovde odgovaraju oni koji govore da posao BIA-a nije da čuva najveću narko farmu u Evropi - kazao je Prelević.

Inače, zbog ove krivične prijave zaprećena je zatvorska kazna od pest meseci do pet godina zatvora.

Pored ove prijave koju je podnela BIA, privatnu tužbu je podneo i direktor ove agencija Bratislav Gašić. Prvo ročište je zakazano za 18. jun.

Krivična prijava protiv Milana Dumanovića podneta je nakon njegovog gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" 18. aprila, kada je u više navrata ponovio da "SNS i BIA dele pare od droge".

Na taj način je, kako tvrde podnosioci prijave, počinio krivično delo izazivanja panike i nereda, za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Inače, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a. Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati