Hronika

Direktno.rs

02. 06. 2021. 14:40 18

PRODAVALI LAŽNE DIPLOME: Uhapšene 34 osobe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete identifikovali su i rasvetlili malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i tom prilikom uhapsili 34 osobe od kojih je sedam zadržano do 48 časova.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su: Z. J. (1963), odgovorno lice Srednje škole „Dositej“ i Srednje tehničke škole u Beogradu, O. Z. (1972) odgovorno lice srednje škole „Dositej“, J. B. (1986) i J.M. (1983) zaposlene u Srednjoj školi „Dositej“, kao i D. Ž. (1985) bivše odgovorno lice Srednje tehničke škole, M. C. (1981), odgovorno lice Srednje tehničke škole, kao i zaposlene u toj školi B. J. (1979) i D. L. (1979).

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšeni su posrednici N. S. (1974), M. M. (1965), Lj. I. (1960), kao i 23 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Kako se sumnja, O. Z., J. B., J. M., D. Ž., M. C., B. J. i D. L. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z. J., antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja.

Postoje osnovi sumnje da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radno-pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Osumnjičeni N. S., M. M. i Lj. I. se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Z. J.

Osumnjičenima Z. J., O. Z, D. Ž., M. C., N. S., M. M. i Lj. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati