Hronika

M. T.

21. 01. 2021. 17:35 4

AFERA "200 MILIONA EVRA" Advokat na kog je pucano u Resavskoj već bio meta

Ime advokata Marka Vujoševića, koji je po svemu sudeći bio meta napada u Resavskoj ulici, ispred svoje advokatske kancelarije, pominjano je prošle godine u aferi prevarantskih kol-centara u Srbiji i Bugarskoj, koji su državljane EU "ojadili" za minimum 200 miliona evra.

Na advokata Vujoševića pucano je iz poštolja, a kako je rekao, telohranitelj mu je spasao život. Nakon napada u kratkom razgovoru za BIRN rekao je da se oseća dobro i da nije povređen. Ranjeni član njegovog obezbeđenja nalazi se u bolnici i nije životno ogrožen.

Advokatu je više puta prećeno, 2019. je fizički napadnut u Resavskoj ulici, a zgrade i automobili u okolini njegove zgrade na Vračaru su bili izlepljeni uvredljivim i pretećim plakatima na njegov račun. On je tada to dovodio u vezu sa poslovima kol-centara. Pre tog napada, takođe je bio u centru pažnje, jer je s bivšim beogradskim urbanistom Milutinom Folićem radio na izgradnji zgrade u Sredačkoj, koju su stalno pratile kontroverze, pisao je Blic

Dakle, iza lažnih kol-centara su, prema dokazima nemačkih i austrijskih istražitelja stajali su Izraelac Gal Barak (34) i Uve Lenhof. Barak je u Beču osuđen na četiri godine zatvora, pisao je BIRN. Njegov partner u poslu Lenhof nije dočekao presudu, jer je preminuo u zatvoru.

Naime, prema pisanju portala javno.rs pravne poslove Gala Baraka i Uvea Lenhofa u Beogradu vodili su advokat Marko Vujošević i njegov prijatelj Lazar Hopl.

Marko Vujošević, advokat koji posluje u Srbiji i Crnoj Gori, u razgovoru za javno.rs prošle godine ispričao da je Lenhofa i Baraka upoznao u januaru 2017. u Beogradu kada su mu se predstavili kao poslovni ljudi koji žele da svoje biznise zbog oporezivanja presele iz Evropske unije, odnosno iz Bugarske, u Srbiju i Crnu Goru. Vujošević je negirao da je firma GPS iz Podgorice, čiji je jedan od osnivača, kako je navedeno u optužnici iz Austrije, a za potrebe Gala Baraka prala nelegalno stečen novac.

Vujošević je u tom razgovoru rekao i da je firma za godinu dana prihodovala 23 miliona evra, ali da su već posle par meseci počele da pristižu brojne žalbe klijenata, koji su tražili povraćaj novca.

- Baraka i Lenhofa sam otvoreno pitao da li je ovaj posao prevara. Oni su me ubeđivali da nije. Onda sam rekao da nemamo nikakav razlog da ljudima ne vratimo novac i to je i urađeno, ukupno par stotina hiljada evra - rekao je Vujošević tada i dodao da je stenogram sa sastanka prosledio i austrijskim istražnim organima.

U razgovoru je konstatovao i da su za prevaru krivi i kol-centri i oni što su ulagali novac.

- Prvi zato što su zvali i nudili. Ali, onaj koji pusti milion evra u komadu sa svog računa da virtuelno trguje, taj isto nije normalan, kao ovaj što ga je zvao - rekao je Vujošević za BIRN.

Ključne dokaze austrijskim i nemačkim istražiteljima o kol centrima iz Srbije i Bugarske koji su varali desetine hiljada građana širom zapadne Evrope tražeći od njih da ulože svoju ušteđevinu u nepostojeću online trgovinu stranim valutama, dao je Aleksandar Ignjatović (34), koji je radio u izraelskim firmama. Ovaj mladić je, međutim, nađen mrtav 11. februara prošle godine u hotelskoj sobi u Sofiji.

Zvaničan uzrok smrti su srčani problemi. Ipak, njegova smrt, samo par meseci pre nego što je trebalo da bude glavni svedok na suđenju Baraku, i dalje je misteriozna. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati