KRIK: Kazna ispod zakonskog minimuma za policajku blisku kavačkom klanu | Hronika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

[ Izvor: KRIK ]

16. 01. 2021. 07:00 18

KRIK: Kazna ispod zakonskog minimuma za policajku blisku kavačkom klanu

Policajka Marija Nikolić, koja je bila u automobilu sa bitnim članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kad je on ubijen u januaru 2018. godine, osuđena je na godinu dana kućnog zatvora jer je nakon ubistva iz kola iznela njegov pištolj i bacila ga u kontejner. Nikolić je osuđena na kaznu ispod minimuma koji je propisan zakonom za ovo krivično delo. Presuda nije konačna i na nju se Nikolić i tužilac mogu žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Zoran Božović rekao je da je odluku doneo imajući u vidu olakšavajuće okolnosti, odnosno da je policajka Marija Nikolić bila u stanju smanjene uračunljivosti kada je nosila pištolj i bacila ga u kontejner, piše KRIK.- Navode branioca nismo mogli da prihvatimo niti pridodati značaj strahu jer je reč o policijskom službeniku koji treba da zna šta je oružje i kakvu opasnost može da nanese - rekao je sudija osvrćući se na tvrdnje advokata optužene da je Nikolić bila toliko uplašena za svoj život da nije znala šta radi i da je lako mogla da bude i neuračunljiva.

Sudija Božović je kazao da je zbog olakšavajućih okolnosti Nikolić osudio na godinu dana kućnog zatvora - kaznu koja je dvostruko manja od minimalne kazne propisane zakonom.

Nikolić će kaznu služiti kod kuće bez elektronskog nadzora, takozvane nanogice. Sud Nikolić nije izrekao zabranu rada u policiji, jer tužilac to nije ni tražio.

Tužilac nije prisustvovao izricanju presude, a Nikolić je plakala u sudu.

Njen advokat Denis Bećirić rekao je da će se žaliti na presudu jer smatra da nije dokazano da je Nikolić prekršila zakon.

Nikolić je 1. januara 2018. godine bila u automobilu sa svojim kumom Davorinom Baltićem, bitnim članom kavačkog klana, kada su dvojica napadača na njih ispalila kišu metaka. Baltić je stradao, a Nikolić, koja je bila na mestu suvozača, prošla je nepovređeno.

Nakon pucnjave Nikolić je u obližnji kontejner bacila Baltićev pištolj koji je bio u pregradi u suvozačevim vratima, pa je optužena za nelegalno nošenje oružja.

Nikolić, koja je bila u policijskoj uniformi u vreme ubistva, na sudu je ispričala da je tog dana sa svojim kumom Baltićem išla do Kopaonika i nazad. Oko sat vremena pre ponoći kolima su ulazili u garažu u zgradi na Vračaru gde Baltić živi i tada se začula pucnjava, a kum joj je rekao da mu doda pištolj iz pregrade suvozačevih vrata, rekla je.

- Oni su pucali na nas neko vreme. Onda je sve prestalo. Kum nije mrdao - ispričala je Nikolić.

Rekla je da je potom pokušala da izvuče svoj službeni pištolj pošto se plašila da su napadači i dalje tu, ali da nije uspela i zbog toga je ponela Baltićev. U uniformi je bila jer je te večeri trebalo da radi na Vračaru. Nikolić je izašla iz kola, otišla do stana Baltićeve porodice, a potom izašla napolje i pištolj bacila u obližnji kontejner. Ispričala je i kasnije kolegama rekla šta je uradila.

- Nisam imala nameru da taj pištolj nosim. Da je tako, mogla sam samo da ne kažem gde je pištolj i niko ne bi znao - rekla je Nikolić.

Tokom suđenja je veštačeno njeno psihičko stanje i utvrđeno je da je nakon pucnjave bila u stanju smanjene uračunljivosti. Veštak je utvrdio da je policajka bila pod velikim stresom i u stanju šoka jer je bila u kolima na koja je pucano. Zbog toga je krajem prošle godine izmenjena prvobitna optužnica iz maja 2018. godine.

Tužilac Aleksandar Isailović je u završnoj reči posebno istakao da Nikolić kao policijska službenica morala da zna da je Baltić bio lice iz kriminogene sredine i da zbog toga nije smela da se druži sa njim, kao i da je morala da zna da ne sme da nosi njegov pištolj.

Njen advokat Denis Bećirić rekao je da policajka nije imala nameru da ugrozi bilo čiju bezbednost i da je reagovala gotovo nesvesno. Naglasio je da to što je bila Baltićeva kuma nema veze sa slučajem i dodao da je ona optužena kako bi se javnosti poslala poruka da je policajka koja je bila u kolima sa kriminalcem optužena.

Na suđenju niko nije upitao policajku zbog čega je sa Baltićem išla na Kopaonik i nazad. Novinari KRIK-a otkrili su da su se njih dvoje na ovoj planini sreli sa Urošem Ljubojevićem, članom huligansko-navijačke grupe "Janjičari" koja je bliska kavačkom klanu, ali je svrha njihovog sastanka ostala nepoznata.

Ovo je samo jedna od veza kavačkog klana i pripadnika policije koje su otkrivene u javnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Policajac klovn

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati