Hronika

[ Izvor: 021.rs ]

18. 11. 2020. 15:36 3

Prebio mladića na protestu u julu, tužilaštvo tek sad reagovalo

Pet meseci nakon što je na protestu u Novom Sadu, 8. jula, inspektor S. D. snimljen kako ruši sa bicikla i udara mladića sa teškoćama u razvoju, tužilaštvo kreće sa prikupljanjem dokaza, što će, kažu za 021.rs u nadležnom tužilaštvu, biti urađeno u najkraćem mogućem ruku, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju.

Sam put do početka prikupljanja dokaza bio je dug. Slučaj je prvo dodeljen novosadskom tužilaštvu koje je tražilo supstituciju, zatim je prebačen u nadležnost tužilaštva u Bačkoj Palanci, nezvanično zbog prethodne saradnje sa novosadskom policijskom upravom i osumnjičenim, odnosno kako bi se izbegla pristrasnost.

Predmet, okarakterisan kao sumnja na krivično delo nasilničko ponašanje, zatim je formiran u zrenjaninskom tužilaštvu 27. jula. Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je podnelo dva zahteva za dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, prvi 4. avgusta, a drugi 17. septembra. 

Izveštaj Unutrašnje kontrole stigao je na adresu zrenjaninskog tužilaštva 10. novembra, navode u ovoj insituciji u odgovoru za 021.rs.

- Dokazne radnje će biti preduzete u najkraćem mogućem roku,a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju - odgovara zrenjaninski javni tužilac.

Osim toga što je nekoliko meseci bilo potrebno da Sektor unutrašnje kontrole podnese izveštaj tužilaštvu iako je incident snimljen i objavljen na društvenim mrežama, problematično je i to što, kako je u ranijoj izjavi rekao advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski , ovo delo je okarakterisano kao "nasilničko ponašanje", umesto kao "zlostavljanje i mučenje", jer je reč o službenom licu prilikom vršenja dužnosti.

Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina. 

Beljanski je insistirao i na tome da je bilo više napadača iz redova policije jer se po informacijama koje on ima, a i po objavljenim snimcima vidi da se radilo o "bar tri policajca". On je, u ime porodice, podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor S. D. i jednog nepoznatog. 

 

Protiv inspektora S. D. je pokrenut disciplinski postupak u policiji i on je udaljen sa posla. Kako je ovajnaš portal nezvanično saznao, osumnjičeni inspektor nije zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nije bilo odgovora na pitanje u kom svojstvu i po čijoj naredbi je bio angažovan na novosadskom protestu. 

 

Podsetimo, krivična prijava podneta je protiv jednog od tri policajca koji su učestvovali u ovom incidentu. Inspektor S. D. prethodno je već prijavljivan zbog brutalnosti za šta nije odgovarao. On je pre pet godine dobio priznanje "Heroj Novog Sada" jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša na Novom naselju. Posle te nagrade unapređen je u prvog čoveka novosadskog Odeljenja kriminalističke policije.

 

U Novom Sadu su, nakon incidenta 8. jula, održana i dva protesta čiji su glavni zahtevi bili procesuiranje S. D, ali i objavljivanje imena druga dva službenika koji su učestvovali u napadu. Direktor policije Vladimir Rebić se u vezi sa ovim događajem uopšte nije oglašavao, dok je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "izrazio žaljenje".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati