Hronika

[ Izvor: Safe Journalist ]

13. 11. 2020. 18:16 12

"Bićete pretučeni": Nove pretnje Žaklini Tatalović

Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović našla se ponovo na meti, pošto su joj na Instagramu stigle direktne i indirektne pretnje.

Tatalović je 11. novembra primila verbalne pretnje u direktnoj poruci putem Instagrama. Dok je jedna poruka glasila "bićete pretučeni", druge su se sastojale od različitih indirektnih pretnji i uvreda. Tatalović je kontaktirala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje će u njeno ime podneti krivičnu prijavu Specijalnom tužiocu za visokotehnološki kriminal.- Kada sam proveravala inbox na Instagramu, videla sam poruke. Bila sam zbunjena jer mi nije bilo odmah jasno o čemu se radi - rekla je Tatalović za SafeJournalists i objasnila da je snimila fotografije ekrana sa spornim porukama i kontaktirala svoj medij i NUNS obavestila o tome.

Tatalović je bila meta u poslednjih godinu dana u mnogo puta, bilo putem društvenih medija ili putem štampanih i elektronskih tabloida. Samo dva dana pre ovog incidenta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je javno saopštenje u kojem osuđuje napad i seksističke uvrede na račun Žakline Tatalović od strane folkera Ace Lukasa u emisiji Hit tvit, koja je emitovana na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju. Tom prilikom Udruženje je pozvalo je nadležne vlasti da reaguju.

- Na osnovu našeg iskustva ne očekujemo da naše institucije reaguju na takve verbalne napade i uvrede na nacionalnoj televiziji. Nedostatak reakcija po pravilu dovodi do povećanja pretnji poput one koju je kolegnica Tatalović dobila i - u najgorem slučaju - do fizičkih napada - rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da NUNS podnosi krivičnu prijavu u ime Žakline Tatalović protiv NN lica koje je pretilo i insistiraće na rešavanju ovog slučaja i adekvatnom sankcionisanju.

Iz organizacije Safe Journalist su se pridružili osudama pretnji novinarki Žaklini Tatalović.

- Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici NUNS-u u osudi pretnji Žaklini Tatalović. Posebno smo zabrinuti zbog izveštaja da je Tatalović ranije bila meta u nacionalnim i onlajn medijima i da joj je pretilo bez odgovarajuće reakcije vlasti. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti da istraže i identifikuju osobu koja je pretila Tatalović. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati