I Seljimi odbacio krivicu za zločine na KiM | Hronika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

[ Izvor: Beta ]

11. 11. 2020. 12:58 0

I Seljimi odbacio krivicu za zločine na KiM

Bivši oficir OVK Redžep Seljimi izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za zločine nad Albancima, Srbima i Romima širom Kosova i u Albaniji, 1998-99.

- Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice - rekao je Seljimi (49) pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava po 10 tačaka optužnice.

Seljimi je kazao da je "optužnica ozbiljna, ali netačna i veoma nepravedna prema" njemu i borbi njegovog naroda.

- U ovom postupku ćemo pokazati da smo bili narod koj se borio za slobodu i da je naša borba je bila čista i pravična. Ni OVK, ni ja nemamo nikakve veze sa udruženim zločinačkim poduhvatom. Ja sam se borio protiv Srbije koja je okupirala moju zemlju i nanela joj samo zlo - rekao je Seljimi.

On je optužio srpske snage za zločine i "genocid" nad kosovskim Albancima. Sebe je nazvao "jednim od osnivača OVK" i "borcem za slobodu".

Seljimi je kazao da se, kao poslanik, protivio odluci Skupštine Kosova da osnuje sud za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, ali da je svestan da ne može osporavati legitimnost suda.

Branilac Robert Karls najavio je da će zatražiti puštanje Seljimija na privremenu slobodu, tvrdeći da se on dobrovoljno predao sudu i da nema opasnosti od njegovog bekstva, ni od uticaja na svedoke.

Tužilac Alan Tiger nagovestio je da će se tom zahtevu suprotstaviti.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Redžepi je bio komandant specijalne jedinice i operativni oficir Glavnog štaba OVK, a potom i ministar unutrašnjih poslova u samoprolašenoj privremenoj vladi Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem, Redžepi je, u 10 tačaka, optužen za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

- Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima - piše u optužnici.

Po optužnici, "žrtve su bila lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".

To su bili: "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK".

Redžepi se sudu predao 5. novembra na Kosovu, zajedno sa Tačijem i Veseljijem, i iste večeri su smešteni u pritvor u Sheveningenu.

Prekjuče su pred sud u Hagu prvi put bili izvedeni Tači i Krasnići, a juče Veselji. Svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Uputstvo za brigu o bebi

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati