Hronika

Direktno.rs

25. 09. 2020. 11:30 12

Niz nesreća vojnih aviona u Srbiji (VIDEO)

Vest da se u okolini Loznice, u ataru sela Brasina, srušio vojni avion Mig-21, prilikom kojeg je poginuo jedan pilot, potresla je srpsku javnost. Ovim se nastavio niz nesreća vojnih aviona, što svedoči o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi naša avijacija i nebrizi nadležnih.

U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica, u avionu "Super galeb G-4", uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

Godinu dana kasnije, u blizini batajničkog aerodroma srušio se vojni avion tipa "Mig-29". Pilot aviona Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, dok je drugi vojnik lakše povređen. Ranđelović je na aerodromu Batajnica izvodio trenažni let kojim se pripremao za aeromiting na Kalemegdanu. On je leteo nisko i prilikom izvođenja jedne od figura zakačio je zemlju.

Kod sela Slatina kod Šapca, 2017. godine, poginuli su potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović, upravljajući "Super galebom G-4".

Vojni avion “Super galeb G-4“ srušio se kod Kovačice, u blizini Pančeva, 2018. godine. Robert Kaloci, pilot major Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije, poginuo je u nesreći, dok je pilot major Aleksandar Matić povređen.

Međutim, svi se dobro sećamo tragedije koja se dogodila 13. marta 2015. godine. Tada se u blizini surčinskoh aerodroma srušio vojni helikopter i u toj nesreći poginulo je čak sedam osoba, među kojima je bila i beba. Do ove strašne nesreće došlo je posle akcije spašavanja bebe iz Novog Pazara, čije drumsko prevoženje nije bilo moguće zbog odrona na putevima. Helikopter se srušio nadomak cilja, u blizini aerodroma Nikola Tesla, usled loših vremenskih uslova. Tužilaštvo je odlučilo da u tom slučaju ne pokreće krivični postupak, jer je smatralo da za tu tragediju niko nije odgovoran.

Nažalost, srpska javnost je navikla da niko neće odgovarati za smrti pilota i da će se sve završti po principu "pojeo vuk magarca". To je svedočanstvo u kakvom nam je stanju vojska i društvo u celini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati