Hronika

Direktno.rs [ Izvor: radiokim.net ]

28. 06. 2020. 15:45 5

"NEMOJ, IMA 15 GODINA" Srbi privedeni na Gazimestanu

Dvojicu mladića koji su nosili srpsku zastavu pripadnici Kosovske policije priveli su nakon parastosa na Gazimestanu.

Kako portal radiokim.net piše, na izlasku iz spomen kompleksa dvojica mladića iz Lapljeg Sela pokoškala su se sa policajcima zbog nošenja srpske zastave, nakon čega su ih pripadnici ROSU spakovali u auto i krenuli sa njima put Prištine.

"Smirite se, nemojte, nemojte! Samo 15 godina dete ima", rekao je jedan učesnik parastosa.

- Je l' ima pravo neko ovde, u ovoj državi - pita se jedna žena.

Nakon njihovog privođenja okupljeni građani su tapšali pripadnicima ROSU i pitali ih: "Hoćete li još neko dete da uhapsite?".

Ubrzo potom, oni su pušteni, nezvanično saznaje RTV Kim.

Policija je protiv njih primenila fizičku silu, a oslobođeni se nedaleko od Gazimestana i trenutno se nalaze na pregledu u Domu zdravlja u Gračanici.

Đurić i Srpska lista: Hapšenje na Gazimestanu represija policije

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista ocenili su danas hapšenje na Gazimestanu dvojice mladića iz Lapljeg sela, kao institucionalnu represiju kosovske policije na veliki srpski praznik Vidovdan i zatražili najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za taj postupak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su time "najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Kosovu i Metohiji" i da očekuje da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu "najčvršći stav povodom ovog sramnog incidenta".

- Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost - ocenio je Đurić.

Srpska lista navela je da je objašnjenje da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge "licemerno", s obzirom da se širom Kosova i Metohije vijore zastave Albanije, koja po njihovoj oceni, nije zvanična zastava čak ni za kosovske Albance, a posebno nije za Srbe".

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati