Društvo i ekonomija
16. 11. 2024. 13:08 1
Koliko košta slavska trpeza ove godine? Sve cene na jednom mestu
Sezona slava je uveliko počela 12. oktobra kada je proslavljen Miholjdan, a neke od najpopularnijijh slava su tek pred nama. Kako su cene namirnica u Srbiji skočile, mnoga domaćinstva se sa razlogom pitaju koliko košta slavska trpeza? Napravili smo analizu kako proći što jeftinije na slavi.
Uradili smo analizu na osnovu treunutnih akcijskih cena namirnica i došli do zaključka da je za proslavu jednog dana slave za 20 ljudi potrebno minimalno oko 37.000 dinara. Kad smo pravili analizu, računali smo najjeftinije cene namirnica koje su trenutno na akciji. Takođe, bitno je naglasiti da su u ovu računicu ukalkulisane namirnice samo za jela koja najčešće nalazimo na slavskim trpezama, piše Nova ekonomija.
Šta sve jedna slavska trpeza treba da ima?
Da bi ustanovili koliko košta slavska trpeza moramo prvo da ustanovimo koje namirnice nam trebaju za jednu prosečnu slavu, kao i u kojoj količini. Kao polaznu tačku računaćemo jedan dan slave za dvadesetoro ljudi.
Druga stvar koja mora da se utvrdi jeste koje namirnice će se naći na slavskoj trpezi. Svaka slava je različita i ono što se na trpezi nalazi zavisi od kuće do kuće, ali u proseku svi imaju meze ili predjelo, dva ili tri glavna jela, salate, dezert i pića. Kako su cene namirnica u Srbiji skočile ove godine, procena koliko kila hrane treba kupiti za slavu od velikog je značaja.
U proseku, restorani imaju sledeću računicu: za odrasle osobe, potrebno je polužiti 350-400 g slane hrane i 100-150 g slatke hrane. Znamo svi da se na slavama daleko više pojede, tako da ovu računicu uzmite kao neki osnov. Dakle, za 20 ljudi potrebno je 7 do 8 kg slane hrane i 2-3 kg slatke hrane, kao minimum.
Koliko košta slavsko meze ili predjelo?
Da bi smo odredili koliko košta predjelo moramo prvo da odredimo koliko nam grama tj. kilograma predjela treba, kao i šta sve ulazi u predjelo? Sve zavisi od preferencija, ali u većini kuća predjelo sadrži narezane šunke, pršute, kačkavalj, pečenice, kao i topli deo predjela u vidu supe, pita ili slanih rolata. Zatim, u predjelo ćemo računati salate, a obično je to ruska salata.
U proseku, po osobi je potrebno od 150 do 210 grama predjela i oko 250 ml supe. Mi ćemo računati da nam je potrebno oko 110 grama po osobi za meze u smislu narezanog mesa i 100 grama po osobi za rusku salatu. Naravno, ovo je odokativan proračun i vi ovde možete staviti bilo koje namirnice.
Za malo više od dva kilograma hladnog predjela u narescima trebaće vam 4.700 dinara
Najskuplji deo svakog predjela jeste upravo narezane salame, pršute, pečenice i ostale đakonije koje svi volimo. Tu se pored uvek mora naći hleb, neke sveže salate poput pečene paprike i razni sosevi i dodaci koje nismo računali. Izabrali smo nekoliko namirnica koje su bile među jeftinijima i na akciji, pa hajde da pogledamo koliko bi to koštalo:
- Pizza šunka 500 g – 350 dinara
- Kulen 500 g – 1.150 dinara
- Čajna kobasica 500 g – 750 dinara (akcijske cene)
- Suvi vrat 200 g – 420 dinara
- Domaći pršut 500 g – 2.100 dinara
- Ukupno 2.200 g – 4.770 dinara
Za 900 dinara dodajte u predjelo i pitu sa sirom
Za izradu jedne pite sa sirom potrebne su jedne kore od 95 dinara, kilo belog polumasnog sira od 700 dinara i 5 jaja. Ako uspete da nađete jaja od 11 dinara, odlično! Mi smo računali cenu po jajetu od 22 dinara po komadu, mada ima i skupljih i jeftinijih. Sve ovo nas dovodi do toga da jedna pita sa sirom iznosi oko 900 dinara.
Evo koliko će vas koštati ruska salata
Da završimo predjelom jednom ruskom salatom. Pod pretpostavkom da svaki gost uzme minimum 100 g ruske salate, za 20 ljudi trebaće vam dva kilograma ruske salte. Recept koji smo mi našli je za 2,5 kilograma ali ga vi možete prilagoditi. Za ovaj recept potrebno 500 g krompira, 500 g šargarepe, 250 g smrznutog graška, 4 jaja, 300 g sunke, 350 g kiselih krastavčića i 600 g majoneza. Ukupno za ovu rusku salatu će vam trebati oko 1.500 dinara.
Glavno jelo – neizbežne sarme i pečenje
Nijedna mrsna slavska trpeza ne može da prođe bez svinjskog ili jagnjećeg pečenja i sarmi. Za 20 ljudi vam je potrebno oko 40 sarmi, u zavisnosti kolike su sarme, ali prosek je dve sarme po čoveku. Za 40 sarmi potrebno je dve i po glavice kiselog kupusa, jedan kilogram junećeg mlevenog mesa, pola kile svinjskog mlevenog mesa i 250 grama dimljene slanine. Samo za meso za 40 sarmi potrebno je da izdvojite oko 2.400 dinara.
Što se tiče pečenja, većina se odlučuje da naruči gotovo pečenje – cene po kilogramu se kreću od 2.800 do 3.000 dinara po kilogramu. Ako računamo da će svaki gost pojesti po 200 grama pečenja, a znamo da će se pojesti i više, za 20 ljudi vam je potrebno 4 kilograma pečenja, što je oko 12.000 dinara. Neko možda naruči manje, neko više – sve zavisi od preferencija i šta je još na slavskoj trpezi od ponude.
Da li je posna slavska trpeza nešto jeftinija?
Ukoliko slavite posnu slavu, na meniju su uglavnom pečena riba, posne salate i pite. Za 20 ljudi pravimo istu računicu: potrebno je oko 7 do 8 kilograma slane hrane i 2-3 kg slatke hrane. Da kažemo da pola 3,5 do 4 kg ode na predjelo, supu i salate, ostaje nam 4 kg za glavno jelo tj. ribu.
Hajde da vidimo koje su cene po kilogramu za gotovu ispečenu ribu:
- Skuša – 990
- Dimljeni Šaran – 2.400
- Som kilogram – 2300
- Pastrmka kilogram – 1690
- Ukupno – 7.380
Naravno, cene variraju od ribarnice do ribarnice, a uvek ima i opcija da sami pečete ribu, što bi ispalo nešto jeftinije. Takođe, nismo računali cene salata i drugih dodataka koji bi mogli da se nađu na slavskoj trpezi
Pita sa pečurkama za 350 dinara
Kada je posna slava obično se za toplo predjelo služe posne pite. Pita od pečuraka ili krompiruša su glavne na meniju. Ako ćete praviti pitu sa pečurkama od sastojaka vam je potrebno jedan veći praziluk koji košta 65 dinara, 400 grama šampinjona, koji su oko 180 dinara, plus kore za pitu oko 95 dinara, tako da bi vas jedna pita sa pečurkama koštala oko 350 dinara.
Za piće i dezert vam treba preko 14.000 dinara
Kao što smo već pomenuli, za slatke obroke potrebno je oko 2-3 kg za 20 ljudi. Kilogram sitnih kolača može da vas košta od 1.700 do 2.700 dinara i više po kilogramu, zavisi gde ih kupujete i naručujete. Ako ćete sami praviti torte i kolače, cena će ispasti nešto jeftinija.
Ukoliko pravite za 20 ljudi i svako uzme po parče od 100 g, trebaće vam torta od dva kilograma. Ako odlučite da naručite tortu, treba da izdvojite oko 4.400 dinara. Na primer, cena Baron torte po kilogramu je oko 2.200 dinara. Ako odlučite da imate i tortu i sitne kolače, za 3 kilograma moraćete da izdvojite 7.100 dinara.
Kako nema krsne slave bez pijanstva i veselja, sigurno se pitate koliko vam treba pića za slavu. U proseku, ako svako popije po tri do pet pića, evo koliko bi za piće minimalno trebalo da izdvojite:
- 40 piva – 2.800 dinara
- 8 litara belog vina – 2.800 dinara
- Crni ili žuti gazirani sok 5 flaša od 2 litre – 875 dinara
- Gusti sokovi 5 litara – 1.175 dinara
- Ukupno – 7.650 dinara
Kao što vidite, naša računica kaže da je moguće napraviti slavu za nekih 37.000 dinara. Međutim, gotovo je izvesno da će ova cifra biti veća. Nismo uračunali cene hleba, salata, soseva i raznih drugih dodatka koje često viđamo po slavama. Takođe, računica je za minimalnu količinu hrane i pića po čoveku, a svi znamo da se na slavama daleko više jede, tamo da možete proći za 37.000 dinara ako baš pazite gde kupujete i šta.
Komentari 1
ostavi komentar