Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 10. 2024. 12:13 2

SSP predala izmene zakona o igrama na sreću i zakona o porezu na dohodak građana

"Građani Srbije godišnje izgube preko milijardu evra u kladionicama i kockarnicama, koje su postale jedna od najvećih pretnji za razvoj dece, zbog čega je Poslanički klub Stranke slobode i pravde (SSP) predložio izmene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak građana, s ciljem da stavi tačku na njihovu povlašćeni tretman i ogroman uticaj na srpsko društvo", navode iz Stranke slobode i pravde.

Promene zakona koje su inicirali poslanici Mila Popović i Dušan Nikezić vraćaju obavezu plaćanja poreza na dobitke u kladionicama i kockarnicama, uz uvećanje naknada za priređivanje igara na sreću u kladionicama i kockarnicama sa 25% na 60%, praktično izjednačiti je sa naknadom koju plaća Lutrija Srbije.

Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, rekao je da "Srbija mora da oporezuje preko milijardu evra prihoda od klađenja, kao što to rade sve uređene zemlje, a da će ove izmene dovesti do značajnog povećanja prihoda države, koji mogu da se iskoriste za povećanje socijalnih davanja, lečenje retkih bolesti, osnivanje alimentacionog fonda, kao i prevenciju bolesti zavisnosti od kocke".

Za Milu Popović, predsednicu beogradskog odbora Stranke slobode i pravde, pitanje kladionica nije samo ekonomsko, već pre svega moralno i društveno:

- Deca nam odrastaju uz reklame koje im poručuju da je klađenje način da se uspe u životu. Najmlađi zavisnik od kocke ima samo 8 godina, a zavisnost se šiti kao virus. Naši mladi postaju zavisni od klađenja pre nego što dobiju prvu platu. Zato smo predložili da se smanji dobit kladionica i da se novac prikupljen kroz poreze preusmeri na socijalne programe i prevenciju zavisnosti. Moramo zaustaviti ovaj pogubni uticaj kladioničarskog lobija.

Stranka slobode i pravde jasno je stavila do znanja da se "neće povući pred interesnim grupama koje profitiraju na najslabijima".

- Borimo se za društvo u kojem deca sanjaju o boljoj budućnosti, a ne o lažnim obećanjima brze zarade u kladionicama - zaključili su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati