Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

23. 10. 2024. 12:33 1

Astronomske plate, a gomilaju dugove: Ćerka firma Rio Tinta treći najveći gubitaš u Srbiji

“Rio Sava”, ćerka firma “Rio Tinta”, treći je najveći gubitaš u Srbiji. Plate u ovoj kompaniji su, ipak, tolike da niko ne bi pomislio da se njen minus meri u milionima evra. Naime, prosečna plata u “Rio Savi” iznosi više od 500.000 dinara.

Na neslavnoj listi preduzeća sa najvećim neto gubitkom u prošloj poslovnoj godini, “Rio Sava”, ćerka firma “Rio Tinta”, objavljeno je u analizi Agencije za privredne registre “Sto naj” privrednih društava. Minus ove kompanije iznosio je na kraju 2023. godine čak 99,5 miliona evra. To ne treba da čudi, imajući u vidu da ova kompanija u Srbiji ne radi ništa - odnosno nema poslovne aktivnosti na kojima može da zaradi novac.

Ipak, na osnovu plata u “Rio Savi”, nikada se ne bi reklo da je u pitanju ovakav gubitaš. Uvidom u finansijski izveštaj, vidi se da je tokom prošle godine u ovoj kompaniji bilo zaposleno 150 ljudi.

Ukupan iznos koji je za godinu dana ova firma izdvojila za neto plate, dakle bez poreza i doprinosa, jeste 979.210.000 dinara, odnosno oko 8,36 miliona evra. To znači da je godišnja zarada po zaposlenom iznosila oko 6,5 miliona dinara.

Dakle, prosečna plata po zaposlenom u “Rio Savi” iznosi 544.000 dinara, što je gotovo 4.700 evra.

Milioni dolara za projekat “Jadar”

U finansijskom izveštaju, preciznije u napomenama uz finansijski izveštaj navodi se još da je od Rio Tinta, svog vlasnika, “Rio Sava” na kraju 2023. godine dobila 36 miliona dolara za realizaciju projekta “Jadar”, odnosno za nastavak projektnih aktivnosti na izradi studija, uključujući i izradu alternativnih rešenja za odgovorno upravljanje otpadom.

Takođe, u napomenama se navodi da se u februaru ove godine “Rio Tinto” obavezao da će “Rio Savi” isplatiti još 30 miliona američkih dolara, za poslovanje preduzeća, kao i dodatnih 20 miliona.

„Rio Sava“ u društvu gubitaša

Sa gubitkom od 99,5 miliona evra, “Rio Sava” se našla na listi najvećih gubitaša koji posluju u Srbiji, i to na neslavnom trećem mestu. Ispred “Rio Save” su pančevačka “Petrohemija” sa gubitkom od gotovo 156,5 miliona evra i smederevska “Železara”, odnosno kompanija “Hbis group Serbia iron and steel” sa, čiji je gubitak prošle godine iznosio 142 miliona evra.

Pored “Rio Save”, u pet najvećih gubitaša su i “Kontinental automotiv” (81,6 miliona) i “Arena čenels grupa” (67,5 miliona evra).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati