Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 10. 2024. 08:05 4

Banke u komšiluku ukidaju naknade za održavanje računa: Šta kaže NBS?

Građani Srbije neće imati tu sreću da kao komšije Hrvati besplatno koriste osnovni platni račun jer, sudeći prema odgovorima iz pojedinih banaka i Narodne banke Srbije, takav "luksuz" za sada nije u planu.

Banke u Hrvatskoj su saglasne sa zakonskim predlogom da se ukine nadoknada za održavanje tekućih računa u bankama koji se koriste isključivo u svrhu prijema i isplate novčanih sredstava. U Srbiji banke nisu spremne da se odreknu tog dela profita.

U Narodnoj banci Srbije za Kurir kažu da su i do sada brinuli o interesu građana i podsećaju da su 2022. godine ograničili visinu naknade za osnovni račun na 150 dinara.

- Nakon što je utvrđeno da određene banke planiraju povećanje troškova i naknada za pojedine usluge, NBS je reagovala i usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama kao trajnu meru, koja je u primeni i danas i podrazumeva pravo svih građana da koriste platni račun sa osnovnim uslugama, čija naknada za održavanje računa ne sme biti veća od 150 dinara - Ističu u NBS.

Šta uključuje održavanje računa za 150 dinara

- Besplatno podizanje gotovine sa računa
- Besplatan pristup elektronskom i mobilnom bankarstvu
- Besplatno korišćenje debitne platne karticu
- Besplatno plaćanje putem IPS QR koda na prodajnim mestima, bez ograničenja
- Besplatno korišćenje dodatnih usluga po umanjenim cenama

Da i na srpskom bankarskom tržištu ima slučajeva da se održavanje osnovnih računa ne naplaćuje primer je Procredit banka.

- U ponudi su vrlo raznovrsne usluge prilagođene pre svega potrebama naših klijenta, njihovim mogućnostima i finansijskim ciljevima. Osim tekućih račun banka u ponudi ima i razne pakete namenjene fizičkim licima, koji predstavljaju kombinaciju različitih usluga. Klijentima je pružena mogućnost izbora usluga sa nakanadom koja se kreće od nula do 595 dinara. Paket računi sa naknadom nula dinara su Besplatan račun (set usluga) i Osnovni račun za mlade do 26 godine - kažu u ovoj banci.

Činjenice

- 150 dinara košta osnovni platni račun za fizička lica
- 150 do 595 dinara koštaju total platni računi namenjeni građenima
- 790 do 2.200 dinara koštaju paketi platnih računa namenjeni malom biznisu

S druge strane u Banci Intesi tvrde da imaju po četiri paketa platnih računa namenjene građanima i malom biznisu čije cene zavise od tipa platnog računa, ali su izbegli da odgovre da li bi se odrekli tog prihoda ukoliko takav predlog bude postojao u Srbiji.

- U našem slučaju, naknada za mesečno održavanje računa zavisi od tipa platnog računa koji klijent odabere da koristi u banci. Banka u svojoj ponudi ima četiri paketa računa za fizička lica, kao i četiri paketa računa za klijente malog biznisa. Paket platni račun sa osnovnim uslugama namenjen fizičkim licima košta 150 dinara, dok se Intesa Hit platni račun mesećno plaća 350 dinara i obuhvata čitav niz inovativnih usluga. Klijentima malog biznisa dostupni su četiri platna računa čije održavanje mesečno košta od 790 do 2.200 dinara - objašnjavaju u ovoj banci.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" ističe da je održvanje platnih računa fantomski trošak koji ne bi trebalo da se naplaćuje.


- Mi godinama poričamo da je to fantomski trošak jer, kako ga održavaju, kako ga neguju, šta mu rade da ga naplaćuju. Da je to realan trošak ne bi banke 2004. i 2005. te račune otvarale besplatno. Tek kada su nakupile desetine hiljada klijenta one su uvele naknadu za održavanje računa. To je izmišljen termin. U BiH, Hrvatskoj i u Crnoj Gori banke ne naplaćuju ni troškove obrade kredita - naglašava Gavrilović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati