Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 10. 2024. 07:06 8

CVEĆE ZA STALJINA I VULIN ZA ISTORIJU: "Hitler nije bio nacistički diktator"

U govoru koji je u Ruskom domu, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin održao, naveo je između ostalog i sledeće: “Nemačka je bila Nemačka. Nije se Nemačka država zvala "nacistička Nemačka", već se zvala onako kako Ustav i zakoni nalažu i nije Hitler bio nacistički diktator, nego je bio legalno i legitimno izabrani predstavnik ogromne većine nemačkog naroda”, izjavio je on u govoru o reviziji istorije i njenom značenju za Srbe i Ruse, kojim je otvorio uvodni panel naučne konferencije o 80. godišnjici od oslobođenja Beograda u Ruskom domu.

Srpskom svetu se ne treba nikako smejati kao, recimo, jadnoj kopiji narativa koji nam stiže iz konteksta jedne mnogo moćnije države od Srbije. Uglavnom Rusije. Vulinov narativ je dokaz da je Srpski svet zapravo tragična opomena da krug nasilja nije zatvoren i da u stvari uopšte nije reč o krugu. Srpski svet je tek novi zavoj u spirali nasilja niz koju srlja Srbija.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je nedavno sa poslanikom Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Rajnerom Rotfusom. Vulin mu se zahvalio na "doslednom stavu te stranke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova". On je, kako se navodi u saopštenju Vlade, u video razgovoru, Rotfusu lično zahvalio na "njegovom principijelnom protivljenju i osuđivanju NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i dugogodišnjem aktivizmu kojim je uvek pokazivao solidarnost sa srpskim narodom i borbu za priznavanje činjenica". 

Ekstremno desna Alternativa za Nemačku, koja uživa veliku popularnost na istoku Nemačke, pobedila je na izborima u tamošnjoj saveznoj državi Turinigija, a u Saksoniji je osvojila drugo mesto po broju glasova. AfD u novom sazivu Evropskog parlamenta ima 15 poslanika, ali je donedavni lider evroposlanika te partije Maksimilijan Krah posle nedavnih izbora isključen iz partije zbog neonacističkih izjava. I sad socijalista - komunista zahvaljuje fašistima? Ništa čudno. Za ono što je izgovorio Vulin, u Nemačkoj bi odavno bio u kazamatu.

Za njegovu ofanzivnu neupućenost, Hitlerov dolazak na vlast bio je blago rečeno sporan, a do vrha je došao velikim političkim kalkulacijama, zastrašivanjima sa samo trećinom glasova. Koliko sličnosti sa zemljom iz koje dolazi osoba koja je kačila poster Če Gevare. To je upravo pokazatelj kako radikalna desnica nasilno preuzima vlast, što Vulin na neki način sada opravdava. Zna li predsednik Srbije šta potpredsednik Vlade govori?

Ekstremna desnica u Srbiji je evidentno ojačala nakon ruske agresije na Ukrajinu. Dobila je mnogo više pristupa javnosti. Ali, ona je ojačala u onoj meri koliko je to potrebno režimu. Na ulice se šalje najcrnja reakcionarna desnica, koja presreće građane koji mirno protestuju i tuče ih. Nasilnici to rade u po bela dana jer znaju da neće završiti na sudu. Treba li većeg dokaza o tome ko upravlja tim nasiljem, koje se valja po ulicama, od činjenica da funkcioneri svih tih desnicarskih organizacija rade kao vladini činovnici.

Sve su to organizacije koje bez podrške režima ne bi bile ništa jače od udruženja građana. To je pretorijanska garda režima. Aleksandar Vučić toleriše desnicu samo da bi imao izgovor kod Zapada. Po principu, eto sa kim biste sarađivali da ja nisam na vlasti. Pomaže desnicu i zbog toga da bi širio strah kod neopredeljenih birača. Jer, Vučić se najviše boji onih koji mogu ljude izvesti na ulice. To je simbioza građanskog društva - nezavisnih intelektualaca, udruženja, posebno omladinskih i studentskih.To je ono čega se Vučić najviše boji i na njih stalno huška desničarske organizacije, daje im zadatak da ih batinaju, a svojoj policiji da rasteruje građanske proteste.

Od svega što je Vulin svojevremeno uradio tokom svog višednevnog boravka u Moskvi verovatno je najradikalnije to što je položio cveće na grob Josifa Visarionoviča Staljina. Prvi put u istoriji jedan državni funkcioner je položio cveće i odao poštu Staljinu, nikome to do sada nije padalo na pamet. Pljunuo je Vulin u lice svim velikim ruskim piscima, naučnicima, intelektualcima, koje su Staljinovi čekisti enkavedeovci pobili. Sada se dohvatio priče o Adolfu Hitleru. Dokazao je svojim govorima i ponašanjem da ništa nije jeftinije u Srbiji od ljudskog života. Srbija se tim resursom nemilice razmeće. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati