Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

22. 10. 2024. 09:04 6

Bivši direktor Narodnog fronta opleo po Rio Tintu

Za projekat Jadar međunarodne kompanije Rio Tinto i kopanje litijuma, prof. dr Dušan Stanojević, bivši direktor GAK Narodni front, kaže da su potezi vlasti, koje srpska istorija, "pored svega što smo dosad preživeli", nije upoznala. On ističe da vlast žrtvuje narod i teritoriju zarad pomoći “zelenoj Evopi”, iako će kopanje litijuma dovesti do brojnih zdravstvenih problema, genetskih promena, komplikacija u trudnoći, koje će doći kao posledica iskopavanja, koje je planirano da traje tri do četiri decenije.

Narod u Srbiji je kroz istoriju mnogo pretrpeo, kaže doktor, ali nikada ovakvu “prodaju” i žrtvovanje.

- Stanovnici Zapadne Srbije se nalaze u jezivoj situaciji jer je jadarska dolina žrtvovana. To se nikada nije desilo u našoj istoriji, da vlast proda deo teritorije zajedno sa narodom. Savet EU je doneo zakon o obnovi prirode na teritoriji Evropske unije, što znači da nema više kopanja litijuma, niti bilo čega. Oni moraju da obnove i kopno i more u potpunosti do 2050. godine. Međutim to njima nije problem, kad imaju nas, kod kojih će da kopaju, jer nas je naša vlast prodala u roblje - kaže za Nova.rs prof. dr Stanojević.

Građani Srbije moraju da vode računa sami o sebi, naglašava on.

- Ni EU, ni naša vlast neće brinuti o nama, a narod mora da digne bunu, jer oni su rešili da nas zatru. Našli su čoveka kojem su dali novac, a ne znam koji je to iznos u pitanju kad on ne može da im se odupre. U velikom je škripcu, to se vidi, ali ne treba svi mi da potonemo sa njim. Uzeo je ogromne pare koje sad ne može da vrati - dodao je.

"Nas niko ništa ne pita"

- Da li seljak pita stoku kad hoće da je proda? Ne pita! E pa, isto tako, nas niko ništa nije pitao. Kažu da će eksploatacija trajati 30 do 40 godina, a šta ćemo mi posle da radimo kad taj deo teritorije ne bude ni za šta. Slikovita paralela može da se napravi sa Starim Rimom. Bio je jedan general u Starom Rimu, zvao se Pompej, koji je išao sa robovima u Egipat da natovari žito. Kad je trebalo da se vrate, mornari nisu hteli da isplove jer je bilo nevreme. Tad je izjavio "ploviti se mora, a živeti se ne mora". Tako je i Olaf Šolc nama poručio "kopati se mora, a živeti se ne mora" - kaže doktor.

Planovi koji uključuju kopanje litijuma, izazvaće ozbiljne posledice po zdravlje, kaže dr Stanojević.

- Ne mogu da razumem našu vlast koja se igra sa ljudima. Oni kao da vide samo pare, pričaju da ćemo svi da se obogatimo, a to što ćemo biti bolesni nije važno. Treba da znaju da litijum direktno utiče na ekspresiju gena, koji kontrolišu naš organizam, određuju kako ćemo da izgledamo i da se ponašamo. Sve je genetski uslovljeno, a geni imaju mogućnost promene, što će litijum poremetiti i dovesti do katastrofe - navodi.

Otežani porođaji i promene u prirodi.

- To vam je kao kad žena ne može da se porodi, pa se uradi carski rez, e a šta ćemo da radimo kad budemo imali životinje koje ne mogu da prođu kroz porođaj i onda umiru, jer smo prirodu doveli do kolapsa, razorili ekosistem - naglašava prof. dr Stanojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati