Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 10. 2024. 12:32 2

Prosvetari stupaju u ŠTRAJK: Objavljeno i kada

Glavni odbori četiri reprezentativna sindikata obrazovanja doneli su odluke o obustavi rada u petak, 1. novembra, kada je planiran i veliki protest u Beogradu.

Sindikati su takođe doneli odluku o stupanju u zakonski štrajk od ponedeljka, 4. novembra, kada će biti skraćeni časovi na pola sata, koji će se sprovoditi naizmenično po školskim upravama.

Očekuje se da sindikati o svojim odlukama ovog ponedeljka obaveste Ministarstvo prosvete.

U odluci četiri sindikata koja je objavljena piše i da će od 4. novembra predškolske ustanove vršiti prijem dece od devet časova, a da će detaljno uputstvo o načinu realizacije štrajka biti naknadno poslato.

Inače, ideja je da u zakonskom štrajku budu istovremeno po četiri školske uprave, koje će se smenjivati na nedeljnom nivou, tako da bi tokom novembra ovim vidom protesta bile obuhvaćene škole iz svih 16 školskih uprava.

Sindikati prosvetnih radnika traže hitan nastavak pregovora u vezi sa poštovanjem potpisanog Prokola kojim se predviđa da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi. Zahtevaju i otpočinjanje pregovora o ceni rada za narednu godinu, kao i o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u školama i domovima učenika.

Slavica Đukić Dejanović je u izjavi novinarima pozvala predstavnike sindikata da nastave započeti dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini.

- U ovom momentu januarsko povećanje bi zapravo značilo da plata početnika u prosveti iznosi 94 odsto te prosečne plate. Mi mislimo da je to jedino moguće s ovim finansijskim potencijalima - rekla je ministarka prosvete i dodala da "izjednačavanje početne plate u prosveti sa prosečnom platom u javnom sektoru jeste zajednički i dobar cilj".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati