Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

17. 10. 2024. 18:31 0

U Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici profesori trpe mobing direktorke: Šestoro dobilo otkaz

U Srednjoj školi unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici gde se školuju buduće policajke i policajci, pet profesorica te pedagoškinja ostali su bez posla i to deset dana pred početak nove školske godine.

Kako kaže Vedrana Bjelajac, nekada stručni saradnik pedagog u ovoj školi, v.d. direktorka Vesna Đurović je kao razlog zašto im neće biti produžen ugovor koji je trajao na određeno godinu dana navela, "da ne slušaju" i da "kaljaju ugled Ministarstva unutrašnjih poslova".

Sa druge strane, Kolektiv zaposlenih u SŠUP pisao je MUP-u, zahtevajući reakciju jer trpe mobing i ponižavanje od strane direktorke.

Kako ističe Bjelajac, u toku prošle školske godine već je deset zaposlenih, od čega je devet žena, bilo primorano da napuste posao u SŠUP, zbog pritisaka direktorke.

- Normalno smo radili, niko nije očekivao da mu ugovor neće biti produžen, niti je pričano bilo šta na tu temu, pogotovo jer je uskoro počinjala nova školska godina. Direktorka je posle jednog sastanka zamolila nas šestoro da ostanemo i saopštila nam tu svoju odluku. Nije nam jasno kako smo to ukaljali ugled MUP-a. Prisali smo Privremenom školskim odboru, ali su nam odgovorili da oni nisu nadležni i da je status zaposlenih u nadležnosti direktora - rekla je Bjelajac kojoj je ugovor o radu prestao 31. avgusta.

Kako ističe, problemi u školi su brojni.

Razvojni plan škole, dodaje ne sadrži osnovne elemente strateškog planiranja, dok direktorka nove kolege zapošljava po nekim "privatnim preporukama", a ne stručnim kompetencijama i listama prioriteta koje donosi Ministarstvo prosvete.

- Svih pet otpuštenih profesorica su bile odeljenske starešine, čiji su učenici osvajali nagrade i donosili zapažene rezultate. Obratili su se i MUP-u i Kabinetu prosvete, ali odgovor i dalje čekaju. Svi koji su dobili otkaz su imali licence i ljudi su sa dugogodišnjim iskustvom u prosveti, a među njima je čak i jedna doktorka nauka - nastavila je Bjelajac.

Od šestoro otpuštenih žena, dve su samohrane majke, dok je jedna profesorka prošle godine ostvarila najbolje rezultate od čitavog kolektiva u školi.

Problem je bio kako objašnjava i što su u toku prošle godine, dva sekretara dala otkaz, jer nisu mogli da trpe ponašanje direktorke.

Tako SŠUP nije imala sekretara, od aprila pa do kraja avgusta, ali ni imenovano lice kojem zaposleni mogu da se obrate i prijave mobing i zlostavljanje na radu.

Profesori pisali MUP-u, traže zaštitu i najavljuju tužbu

Kolektiv SŠUP je pisao MUP-u tražeći od njih reakciju. Naveli su taksativno 25 nepravilnosti koje je direktorka uradila u prošloj godini.

Među njima je i pritisak i primoravanje profesora od strane direktorke da rade posao za koji nisu dobili adekvatna rešenja ni naloge, kao i da ostaju duže na poslu.

Naveli su da ih direktorka omalovažava i narušava ugled na sednicama odeljenskih i nastavničkih veća, ali i pred učenicima, tražeći od njih da dežuraju ispred toaleta koji koriste učenici.

Prilikom iščitavanja ankete Tima za samovrednovanje u kom je rad direktora ocenjen nezadovoljavajućom ocenom od strane zaposlenih, isti je kako kažu profesori, preskočen, iako je bio deo ankete koju je tim obradio.

- Neprihvata nikakve sugestije. Narušava nam ugled obraćajući se povišenim i pretećim tonom, neretko pred učenicima i roditeljima. Verbalnim putem navodi zaposlene da "samoinicijativno" daju otkaz. Preti da nam se neće produžiti ugovori ukoliko ne izvršavamo naredbe koje nisu u skladu sa njenim zahtevima. U krug škole dovodi lica koja nisu zaposlena u školi i omogućava im pristup podacima o učenicima i profesorima - piše u obraćanju profesora.

Zaposleni koji su koristili bolovanje, morali su da odrađuju te časove, iako su imali zamenu.

Iako većina nije imala puni fond časova, direktorka se pozivala na radno vreme od 40 časova i govorila da su u u obavezi da dolaze kada im to ona kaže.

U obraćanju su opisali i način rada u školi gde se zapravo mlade kolege bez licence ostavljaju da samostalno podučavaju učenike bez prisutva mentora.

Kako ističu, zbog mobinga i narušavanja ugleda i dostojanstva, te iznošenja kleveta na njihov račun, ako izostane reakcija MUP-a, biće prinuđeni da sve reše putem sudskog procesa.

Na kraju su naveli da ovakva atmosfera utiče i na zainteresovanost učenika za školu. Prošle godine imali su 3500 zainteresovanih učenika, a ove godine je ta brojka pala na 2000.

Učenica izbačena iz škole, pa vraćena

Bjelajac kao primer navodi i vođenje jednog vaspitno-disciplinskog postupka, gde direktorka nije uvažila stav profesora i pedagoga koji su vodili pojačan rad sa učenicom.

- Direktorka je rekla da učenica mora da se izbaci iz škole, jer tako kažu u MUP-u. Pokušala je da utiče na moj profesionalni stav. Za sednicu Nastavničkog veća na dnevni red je stavila na glasanje „da li da učenicu isključimo iz škole“, kao konačno rešenje, bez da nas je pitala za mišljenje. Na taj način se u startu utiče na glasanje. Na sednici sam se javila za reč, kao i nastavnici, ali i komandiri jer su to deca u internatu. Svi su imali pozitivno mišljenje o promeni ponašanja učenice i naš zaključak je bio da se dete ne izbaci - kazala je Bjelajac.

Ipak, kako dodaje, doneta je odluka da se učenica izbaci iz škole, a deo zapisnika sa sednice se menja, odnosno izbacuje se onaj deo gde profesori govore kako će glasati kao i većina, jer su prošli put za drugačije mišljenje "dobili packe".

Roditelji učenice su se žalili, Privremeni školski odbor usvaja žalbu i vraća Nastavničkom veću da ponovno odlučuje, a ono drugi put, ipak, izglasava da učenica dobije jedan iz vladanja i ostane u školi.

Slično je, kako kaže, i sa drugim postupcima koji se ne vode po zakonu, pa neko nakon teže povrede discipline i pojačanog rada dobije ocenu dva iz vladanja, a drugi se izvuče bez ikakvih konsekvenci.

Od nje i nastavnika se tako, objašnjava, traži da ne rade u interesu deteta, štaviše, tera ih se da krše zakone i rizikuju gubitak licence.

- Ne želim da se vratim na posao, u takvu atmosferu, ali zahtevam da na toj funkciji bude profesionalna osoba, jer trenutna v.d. direktorka nema kompetencije - zaključila je ona.

Inspektor nije uočio nikakve propuste

Prosvetni ispektor je na zahtev Vedrane Bjelajac bio u školi, ali je na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja konstatovao da SŠUP nije povredila zakon ili propise kojim se uređuje radni odnos zaposlenih, Program za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, Statut, Razvojni plan... i tako redom.

Prosvetni inspektor je ustupio predmet na dalju nadležnost Školskoj upravi Novi Sad, Inspekciji rada i Privremenom školskom odboru SŠUP "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici.

Bjelajac sa druge strane tvrdi, da se inspektor nije bavio suštinom problema; kako se zapošljavaju i otpuštaju ljudi, mobingom i pretnjama, kako se donose odluke u školi, kako se menja zapisnik i utiče na glasanje..

Više od godinu dana u v.d. statusu

Do imenovanja Školskog odbora, Vlada je obrazovala Privremeni školski odbor, koji čine većinom oficiri policije u januaru prošle godine.

Kako je tada navedeno, do imenovanja direktora škole, njegove poslove će obavljati Vesna Đurović, profesorka fizičkog vaspitanja iz Sremske Kamenice, kao vršilac dužnosti direktora škole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je inače konkurs za upis polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

MUP za područje Novog Sada traži ukupno 85 polaznika, od kojih bi 55 bilo obučavano za radno mesto policajca, 22 za saobraćajce, a osam za granične policajce.

Ukupno se traži 1.500 polaznika za područje cele Srbije, a svi će biti obučavani u Sremskoj Kamenici.

Odgovore SŠUP i direktorke objavićemo kada stignu na našu adresu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati