Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

17. 10. 2024. 20:22 3

Obaveze države u novom aranžmanu sa MMF: Rast penzija i plata samo po fiskalnim pravilima

Po završetku boravka misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu potvrđeno je da je postignut dogovor o novom aranžmanu sa tom institucijom - nefinansijskom Instrumentu za koordinaciju politika (PCI).

Prema izjavi šefa misije Donala Mekgetigana (Donal McGettigan) i domaćih zvaničnika, PCI aranžman će trajati 36 meseci i on podrazumeva podršku "u verodostojnom održavanju fiskalne discipline", ali sa sobom nosi i određene obaveze, uključujući poštovanje fiskalnih pravila kada je reč o zaradama u javnom sektoru i penzijama.

PCI aranžman trajaće od decembra ove do kraja 2027. godine, u kom periodu bi privredni rast trebalo da se kreće oko 4,25 odsto godišnje, procenila je misija MMF u saopštenju. Kako bi se nastavila podrška MMF-a ekonomskoj politici Srbije i po okončanju aktuelnog aranžmana, srpske vlasti i članovi misije postigli su, kako je istaknuto, dogovor o srednjoročnim makroekonomskim i finansijskim politikama u okviru 36-mesečnog Instrumenta za koordinaciju politike.

- PCI će podržati Srbiju u verodostojnom održavanju fiskalne discipline, istovremeno stvarajući prostor za javne investicije i druge ključne mere. PCI će takođe pomoći Srbiji da unapredi svoju tekuću ambicioznu agendu strukturnih reformi, fokusiranu na fiskalne reforme, reforme u upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu i reforme u energetskom sektoru - stoji u saopštenju misije po okončanju boravka u Beogradu.

Podsetimo da je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić još proletos, kada je prvi put pomenuta mogućnost da Srbija zatraži novi aranžman, za Biznis.rs ocenio da je dobro da naša zemlja ima sporazum sa tom institucijom i kada istekne aktuelni, koji je sklopljen 2022. i bio "težak" 2,4 milijarde evra.

- U situaciji kada su planirane velike javne investicije i najavljen značajan rast plata i penzija, neodgovarajuća fiskalna i monetarna politika mogla bi da dovede do zadržavanja fiskalnog deficita na visokom nivou u narednih nekoliko godina, što bi opet značilo i veliko zaduživanje. Mislim da bi MMF mogao na neki način da doprinese da se odaberu prioriteti, a možda i odustane od nekih projekata, kao i da rast plata i penzija bude umereniji, odnosno u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje - ocenio je tada Arsić u razgovoru za naš portal.

To se i desilo pola godine posle ove izjave pošto se, prema dogovorenom PCI, Vlada Srbije obavezala da će godišnji ukupni fiskalni deficit zadržati na najviše tri odsto BDP-a u periodu od 2025. do kraja 2027. godine.

- Bez velikih negativnih šokova, ovo bi bilo u skladu sa tekućim padom opterećenja javnog duga - ocenila je misija MMF u saopštenju. Napominju, međutim, da je srpska strana preuzela i određene obaveze kako bi taj ključni makroekonomski cilj bio postignut.

- Srpske vlasti su se obavezale da će se pridržavati svojih posebnih fiskalnih pravila o platama u javnom sektoru i penzijama koja su usvojila 2022. godine i da će razmotriti opcije za racionalizaciju i praćenje stavki rashoda koje su brzo rasle u 2024. godini. U slučaju dodatnih fiskalnih pritisaka na potrošnju, vlasti se obavezuju da će prioritet dati javnoj potrošnji - saopštila je misija MMF.

Pre dve godine su, inače, uvedena nova fiskalna pravila - da dug države neće prelaziti 60 odsto BDP-a, kao i da udeo ukupno isplaćenih plata u javnom sektoru i penzija neće prelaziti 10 odsto BDP-a. Tada je postavljeno i novo pravilo za usklađivanje visine penzija.

- Ukoliko su ukupni rashodi za penzije i novčani iznos kao uvećanje za penziju 10 odsto ili veći od 10 odsto, a manji od 10,5 odsto BDP-a, penzija će se uskladiti sa zbirom polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa i polovine procenta promene potrošačkih cena. Ukoliko su ukupni rashodi za penzije i novčani iznos kao uvećanje za penziju jednaki ili veći od 10,5 odsto BDP-a penzija će se uskladiti prema promeni potrošačkih cena - stoji u fiskalnim pravilima koja se primenjuju od 2022. godine.

PCI će, kako ističe misija MMF-a, pomoći Vladi Srbije da poboljša upravljanje javnim finansijama, javnim investicijama, fiskalnim rizikom, kao i u postizanju fiskalne transparentnosti i dobrog planiranja u oblasti zarada u javnom sektoru i penzija.

- Takođe će (Vlada Srbije) iskoristiti obimnu tehničku pomoć MMF-a za rešavanje kadrovskih izazova u poreskoj administraciji, što je hitan i makro-kritičan prioritet. PCI će takođe pomoći vlastima u preciziranju i operacionalizaciji plana ulaganja u energetiku, poboljšanju finansijske održivosti energetskih društvenih preduzeća i pripremi Srbije za uvođenje prekograničnog mehanizma EU za usklađivanje cene ugljenika (CBAM). Konačno, PCI će pomoći vlastima u važnim i složenim reformama upravljanja državnim preduzećima, uključujući i energetski sektor - saopštila je misija MMF.

Ne zaboravimo da je Vlada Srbije preuzela neke obaveze i kada je reč o aranžmanu koji se privodi kraju.

Naime, misija MMF-a posvetila je tokom prethodne, treće revizije sprovođenja aktuelnog aranžmana veliku pažnju posvetila projektima iz plana "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027", a jedan od rezultata je dogovor između Vlade Srbije i MMF-a da u revidiranu Fiskalnu strategiju za 2025. godinu do kraja novembra bude uključena i tabela za praćenje EXPO projekata vrednijih od 20 miliona evra, sa detaljnom listom troškova.

Vlada je takođe obećala da će takvu tabelu uključiti i u Zakon o budžetskom sistemu prilikom „naredne izmene“, ponovo ne kasnije od novembra ove godine.

Konačno, Vlada Srbije obećala je i da će poboljšati portal Srbija2027.gov.rs tako da za svaki obuhvaćeni projekat bude vidljivo u kojoj fazi sprovođenja se nalazi i koliki su troškovi i planirane investicije u narednom budžetskom periodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati