Društvo i ekonomija

D. Ljutić

17. 10. 2024. 07:00 17

KADA ĆE SEDNICA O KOSOVU Vučić da napravi "inventar" šta je ostalo NAŠE

Nepoznanica je kada će i da li će biti zakazana posebna sednica u Skupštini Srbije o Kosovu. Aleksandar Vučić se odlučio da preuzime diplomatsko-mirnodopsku, rezidualnu nacionalističku politiku, i to je u stvari politika čekanja. Obećao je da će kosovsko pitanje biti podignuto na najviši državni nivo. A šta je najviši državni nivo - on sam. U suštini, njegovi govori su samo jedna od političkih akcija kojom se lažira društveni dijalog o Kosovu.

U maju 2019. Vučić je izjavio da, ako Srbija ne pristane na kompromisno rešenje oko Kosova i Metohije, postoji opasnost da izgubi sve. Bilo je to na posebnoj sednici Skupštine koju je obeležio bojkot većine opozicionih poslanika. Istakao je i da je potrebno prestati sa obmanjivanjem javnosti.

- Nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, sem suštinski u zdravstvu i školstvu - naveo je predsednik Srbije.U međuvremenu, Srbija je prihvatila i aneks sporazuma s Prištinom u Ohridu, a predsednik Aleksandar Vučić, baš kao i nakon prihvatanja Evropskog sporazuma u Briselu, stalno ponavlja - "nisam ništa potpisao". Obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koje je u martu prošle godine u Ohridu prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, postale su deo poglavlja 35 u pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom. Dakle, ako ne ispunimo sve na šta se Vučić tad obavezao - nema napretka na putu ka EU. Teza predsednika Srbije - "nisam ništa potpisao, pa ništa nije obavezujuće" - pada u vodu.Iako je parlamentarna opozicija još krajem septembra zvanično tražila od predsednice Skupštine Ane Brnabić da zakaže posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji, za sada nema nagoveštaja da će se to desiti. Nema ni odgovora da li bi toj sednici prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga opozicija smatra da je najodgovorniji za stanje na KiM. On je sam rekao da bi došao, otkazao sve sastanke zbog Kosova. Predsednica parlamenta poručuje da se opozicija zapravo plaši Aleksandara Vučića i suočavanja sa njim.

Analitičari veruju da javnost, ipak, neće čuti nešto novo, niti saznati nešto više o tome šta će biti pregovaračka pozicija Srbije u narednom periodu. U osnovi su sva potencijalna rešenja uglavnom potrošena. Upućeni u "rad" Aleksandra Vučića tvrde da on priprema svojevrsni mamac za opoziciju po pitanju Kosova. Cilj je optužiti ih da ne žele da pomognu u traženju rešenja za pitanje Kosova, a on im, eto, to kao nudi. Znači, ili ćeš da budeš obožavalac njegovog dosadašnjeg delovanja pa da ga slediš, ili si mu neprijatelj. A režimski mediji imaju da tvrde kako on ima veliku moć, da ga se Kurti plaši. E sad, kad su napravili tu veliku moć, preko te priče, to je neka lična moć, mi sad više nemamo gde.

To i nije prava vlast; prava vlast je ono kad ti možeš da pošalješ svoju policiju da raščisti tamo to, a ti ne možeš u stvari ništa javno da uradiš. Vučić mora da radi stalno ispod šifonjera i da odabranim pojedincima stavlja fantomke i da zamućuje tu situaciju. Znači, to nije u stvari moć, to je anti-moć. Nije to ništa novo, već smo videli te "heroje" sa fantomkama. Oni čak ne moraju da budu uvoz iz Beograda. Oni su samo salata, to je samo pejzaž u kome se predsednik Srbije gubi. Zloupotrebe Skuštine će svakako biti od strane Srpske napredne stranke i Vučića, jer njima ta tema ne odgovara. Vučićeva politika u pogledu Kosova je propala. S druge strane, svi se mogu složiti i oko toga da odgovori koje Vučić sada pruža nisu dobri.  Srbija mora da prihvati neko rešenje za Kosovo, ovo tekuće ili neko drugo, jer je njen put u Evropsku uniju na izdisaju i gotovo zatvoren. Prorežimski mediji "isključivo govore o patnjama Srba", ali ne i o uzrocima koji su do toga doveli. Cilj je vlasti da se zamagli ona realna slika stvari šta se zapravo dešava, da vlast balansira, da jedne poruke šalje prema domaćoj javnosti, a druge poruke šalje prema Zapadu.

Ako se pojavi u Skupštini, Vučić bi trebalo da "napravi inventar", šta je ostalo naše na Kosovu i kako će to istorijski formulisati i saopštiti narodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati