Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 10. 2024. 07:00 0

Mimo svih PROPISA U MUP: Kričak do februara bio zastupnik privatne firme!

Potpukovnik policije Marko Kričak, komandant Jedinice za zaštitu određenih ličnosti i objekata, suprotno propisima koji važe za zaposlene u MUP-u i državne službenike, do februara ove godine bio je zastupnik privatne firme čiji je direktor Nemanja Đorđević, bivši funkcioner SPS-a i JUL-a, akter preuzimanja Radija B92 1999. i aktivista Udruženja "Sloboda" za odbranu Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom.

Kričak je, kako pokazuje dokumentacija objavljena na sajtu Agencije za privredne registre, tek 9. februara 2024. dao ostavku na mesto zastupnika privatne firme "Minut plus" d.o.o. čiji je direktor Nemanja Đorđević, a koja se bavi trgovinom na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama i registrovana je na beogradskoj opštini Stari grad.

Kako je jedan državni službenik, rukovodilac u MUP-u, i to na čelu jedinice koja brine o zaštiti pojedinih sudija i tužilaca, kao i svedoka u krivičnim postupcima, prethodno zaposlen u BIA, istovremeno mogao da bude i zastupnik privatne firme, suprotno Zakonu o policiji i Zakonu o državnim službenicima, koji to ne dozvoljavaju?

Prema dokumentima objavljenim na sajtu APR-a, Kričak je bio zastupnik te firme od 23. septembra 2013. Pre državne službe bio je poslovno povezan sa još dve firme, a iz jedne se "povukao" pre zaposlenja u BIA. Iz druge je "obrisan" 7. septembra 2021, dok je radio u BIA, ali je ostao u firmi čiji je direktor Đorđević.

Zašto tada nije prekinuo saradnju sa funkcionerom nekadašnje partije Mire Marković, samo on zna. Jer dok nije radio u državnoj službi mogao je da poslovno bude povezan sa Đorđevićem, ali kada je radni odnos zasnovao u BIA, a zatim prešao u MUP, prema Zakonu o državnim službenicima, odnosno Zakonu o policiji, morao je to odmah ili da prekine ili da traži saglasnost direktora BIA, odnosno ministra policije za to.

U oba slučaja Bratislava Bate Gašića, koji ga je primio u BIA, a zatim ga, kao svog pulena, poveo i u MUP. Možda je iz tog razloga Kričak do skoro kraja Gašićevog mandata u MUP-u mogao da ima i "dodatno zaduženje", dok bi drugi pripadnici MUP-a za tako nešto bili kažnjeni.

Njihovu povezanost potvrđuje i to da je upravo Gašić Krička postavio za zamenika komandanta JZO, iako navodno, nije ispunjavao uslove neophodne za tu poziciju - godine radnog staža u MUP-u na rukovodećim pozicijama. Krajem leta 2023. Kričak je napredovao u MUP-u i postavljen je za komandanta JZO.

U vreme dok je Kričak još bio zamenik komandanta JZO, ova jedinica je pominjana i u vezi sa hapšenjem trojice pripadnika tzv. Kosovske policije, 14. juna prošle godine na teritoriji centralne Srbije, u blizini Raške. Samo dan nakon te akcije, tadašnjeg zamenika komandanta JZO-a u Skupštini Srbije pominjao je narodni poslanik Miroslav Aleksić navodeći da je "javna tajna da je Marko Kričak kadar Zvonka Veselinovića".

- Taj Marko Kričak je radio u "Porše lizingu". Iz "Porše lizinga" je krenuo malo u lov sa Zvonkom Veselinovićem i Nikolom Petrovićem, a iz lova hop direktno u BIA. Tako birate kadrove. I tako se biraju ljudi koji treba da brinu o bezbednosti svih građana Srbije - rekao je tada Aleksić.

Naravno da na ove Aleksićeve navode u Skupštini MUP nije reagovao, a umesto toga, Kričak je napredovao jednu stepenicu u MUP-u i imenovan je za komandanta JZO. Ta jedinica je ponovo bila u žiži javnosti kada su inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić, zaslužni za otkrivanje plantaže marihuane na imanju "Jovanjica", prijavili da im je ugrožena bezbednost. Odbili su da ih obezbeđuju pripadnici JZO-a, pa im je dodeljena zaštita SAJ-a.

Posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i za vreme protesta zbog rezultata, Krička je ponovo pominjao poslanik Miroslav Aleksić. Nakon što se u javnosti pojavio snimak na kome privedeni student kaže da su ga "platili Dragan Đilas i Marinika Tepić", Aleksić je naveo da je mladića isleđivao upravo Kričak. Kasnije je student demantovao izjavu na snimku, tvrdeći da je pretučen i nateran da optuži opozicionare.

Samo nekoliko dana nakon toga, JZO je u restoranu "Holivud" na Ledinama organizovala novogodišnju proslavu za oko 800 zvanica, a veselje su im ulepšali Svetlana Ražnatović, Aca Lukas, Rada Manojlović, Đani i Zorica Brunclik, nekadašnja partijska koleginica tadašnjeg Kričkovog poslovnog saradnika Nemanje Đorđevića.

Đorđević je, pisali su mediji, u mladosti bio blizak sa opozicionim Srpskim pokretom obnove, ali se posle našao u JUL-u, pa u SPS-u. Za vreme studenskih demonstracija 1996/97, vodio je "studentske kontrademonstracije". Tokom NATO bombardovanja bio je u ekipi koja je preuzela Radio B92 i postao je deo prinudne uprave. Na novosadskoj televiziji "Most", čiji je direktor bio Dušan Bajatović, višegodišnji direktor "Srbijagasa" i funkcioner SPS-a, vodio je emisiju "Samo vas gledamo".

U martu 2002. priveden je jer je vozio "lančiju" sa lažnim crnogorskim tablicama i ispravama, koju je prethodno savezna policija "zapečatila" kao deo imovine SPS-a. Nakon što su mediji objavili da je priveden funkcioner SPS-a, oglasila se ova partija navodeći da "nije njen funkcioner". Posle hapšenja i izručenja Haškom tribunalu Slobodana Miloševića, prema javnim izvorima, Đorđević je bio aktivista Udruženja "Sloboda", koje je trebalo da bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije pomogne u odbrani pred sudom.

Nakon toga je postao više nego aktivan u ugostiteljstvu, i kako se iz dokumenata može videti, imao je različite uloge u rukovođenju poznatih kafana. Mediji su preneli i da je bio akter afere u SPS-u, kada je iz stranke izbačen Nenad Borovčanin, poznati bokser i nekadašnji potpredsednik beogradske opštine Stari grad. Borovčanin je, navodno, "odstranjen" nakon što je najavio da će biti preispitane glasine da je Đorđević neke dodeljene lokale iznajmljivao po višestruko višoj ceni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati