Društvo i ekonomija

D. Ljutić

14. 10. 2024. 07:05 3

Ne postoje DVE STOLICE , već samo JEDNA - na kojoj sedi VUČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubrovniku da Srbija ne sedi na dve stolice, već da sedi samo na jednoj "srpskoj stolici", koje se čvrsto drži. Ipak, on uporno balansira u održavanju veza sa Rusijom, Kinom i Zapadom. Međutim, to seduckanje na više hoklica, ma šta on pričao, moglo bi da se negativno odrazi po njegovu vlast ako se preigra a one se rasklimataju.

- Mi imamo samo jednu, svoju stolicu i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani. Srbija poštuje svoju politiku, slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika - rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku, na pitanje hrvatskog novinara do kada Srbija planira da "sedi na dve stolice".

Pritom i zvaničnici EU i Vučić znaju da srpske sankcije mogu biti samo simbolične i da ne mogu naštetiti ni Rusiji, ni njenim građanima, niti Putinu, već da bi samo iskazale na čijoj je strani Srbija. Ratom u Ukrajini Rusi su spustili gvozdenu zavesu prema Zapadu, koja Srbiju primorava da se odrekne jedne od dve stolice na kojima pokušava da sedi: to već duže vreme predstavlja srpsku politiku, koja je za posledicu imala zaustavljanje napretka Srbije ka EU. Međutim, protivrečne poruke su uobičajene za Srbiju pod Vučićem, koji je tokom svojih 12 godina na vlasti vodi ventilatorsku spoljnu politiku, balansirajući odnose sa Zapadom, Rusijom i Kinom. Spolja gledano, omiljena njegova mantra o neutralnosti i nesvrstanosti više nije održiva. Vučić mora da se opredeli, a niko drugi se ne pita, zato što on odlučuje o svemu. 

U poslednje vreme predsednik Srbije je povukao nekoliko poteza koji ga čvršće vezuju za Zapad. To su kupovina francuskih borbenih aviona koji će zameniti ruske, sporazum sa Evropskom unijom o iskopavanju litijuma i sporazum o strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti energetike. Ma šta on tvrdio, Srbija je prezadužena, ali i dalje mora da se zadužuje. Treba finansirati auto-puteve i stadione širom Srbije kao i urbanu, totalno haotičnu ekspanziju. Zato je tu Kina sa svojim načinom poslovanja koji može da dovede zvanični Beograd u nevolje, kao što je mnoge zemlje u svetu dovela u svojevrsno dužničko ropstvo.Vučić je otvorio i Srbiju za arapski svet. Ujedinjeni Arapski Emirati su uložili milione dolara u projekta Beograd na vodi, koji prate razne kontroverze, od optužbi za uzurpaciju zemlje do korupcije. Ni SAD nisu ostavljene po strani. Srbija je u maju sklopila dogovor sa Džaredom Kušnerom, zetom bivšeg predsednika SAD i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, da izgradi poslovno-stambeni kompleks na ruševinama zgrade bivšeg Ministarstva odbrane Jugoslavije u centru Beograda, uništenog tokom NATO bombadovanja 1999. koju su predvodile Sjedinjene Države.

Neposredno pre posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu 19. jula radi potpisivanja sporazuma o litijumu, u srpsku prestonicu je stigao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Jedan insajder je tvrdio za "Fajnenšel tajms" da je sastanak bio "hladan".

- Gruško je seo i počeo da čita spisak od 23 pritužbe, uključujući bes Kremlja zbog odluke Beograda da snabdeva Ukrajinu municijom. Kada je Gruško prešao otprilike polovinu spiska, Vučić je ustao, objavio da je sastanak završen i izašao - navodi "Fajnenšel tajms".

"Sedenje na dve stolice“ je očigledno, barem za sada, Vučićeva odbrambena strategija, ma koliko on pokušavao da negira postojanje one druge. Dan kada će ova ljubav iz interesa biti stavljena na ozbiljnu probu sve je bliži, a rasplet sve neizvesniji. A šta će učiniti Vučić koji u mukama odlučuje i drami, ne zbog naroda već zbog sebe, videćemo veoma brzo. I niko se neće svrstavati uz luzera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati