Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

04. 10. 2024. 17:37 0

Ministarka energetike na sastanku sa MMF-om: Sigurnost snabdevanja gasom unapređena

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas na sastanku sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je sigurnost snabdevanja gasom unapređena i da su rezevrve u akumulacijama i zalihe uglja dvostruko veće nego 2022. godine.

Ona je rekla da je sigurnost snabdevanja gasom veća zbog izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, ugovora o gasu sa Azerbejdžanom od milion kubika dnevno tokom zime, rezervi gasa u Srbiji i Mađarskoj i mogućnosti nabavke prirodnog tečnog gasa sa terminala u Aleksandropolisu.

Kako se navodi u saopštenju, Đedović je rekla da je počeo projekat proširenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, za koje je izdata građevinska dozvola koja će obezbediti dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa i da se očekuju novi kapaciteti za skladištenje nafte u Smederevu.

Dodala je da se očekuje da uskoro bude usvojena i nova Strategija razvoja energetike, koja utvrđuje ciljeve razvoja energetskog sektora do 2040. godine.

Govoreći o planu investicija, rekla je da se planira završetak bloka tri Termoelektrane Kostolac, izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i izradnja novih revirzibilnih hidroelektrana.

Kako je rekla, u elektroenergetici prioritet su završetak Transbalkanskog koridora za povezivanje sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom i početak gradnje interkonekcija sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

U snabdevanju gasom, prioritet je gradnja interkonekcija ka Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

Đedović Handanović je dodala da je u modernizaciju distributivne mrežu u prethodnih godinu dana uloženo oko 170 miliona evra, a da je obezbeđeno 260 miliona evra za automatizaciju, digitalizaciju i nastavak uvođenja pametnih brojila.

Šef Delegacije MMF Donal Mekgetigen pohvalio je način izveštavanja o sprovođenju dogovorenih mera, kao i ukupne rezultate u energetskom sektoru koje je Ministarsto predstavilo na sastanku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati