Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

04. 10. 2024. 17:12 0

5 najtraženijih zanimanja na tržištu: Zarada do čak 4.400 evra

Poslovi vezani za računare, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu su zanimanja koja će biti tražena u narednom periodu.

Softver developeri i analitičari podataka ostaju ključni u tehnološkom napretku i donošenju odluka u modernom biznisu, dok kreatori digitalnog sadržaja igraju vitalnu ulogu u marketingu. Medicinske profesije i ugostiteljstvo takođe nude stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove.

Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima.

Teško je, međutim, sa sigurnošću pretpostaviti šta donosi godina pred nama, i u svetu, ali i kod nas, no na osnovu nekih trendova je moguće zaključiti koja će zanimanja biti tražena u narednom periodu, navode iz Infostuda.

Umnogome to će biti poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu i slične poslove.

Prvi na spisku dobro plaćenih zanimanja je Softver developer.

Ova profesija se već godinama nalazi u vrhu lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja.

Traženi su stručnjaci  koji vešto barataju programskim jezicima, kao što su Java, Python ili C++ i iza sebe već imaju dovoljno iskustva.

Danas su, na primer, veoma traženi i programeri koji su vešti u otklanjanju grešaka, što opet dolazi sa iskustvom.

Prosečna neto plata softver developera u Srbiji iznosi oko 1.379 evra, dok su juniori plaćeni oko 844 evra, a seniori i više od 2.000 evra.

Druga na listi je Analiza podataka.

Analitičare podataka najčešće opisuju kao ljude bez kojih nije moguće zamisliti moderno poslovanje. Oni igraju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka. Njihova sposobnost razumevanja podataka omogućuje kompanijama da prilagode svoje strategije, optimizuju operacije i bolje se prilagode dinamičnim tržišnim uslovima.

Kroz precizne analize, ovi stručnjaci otkrivaju trendove, prepoznaju potrebe kupaca i pomažu u oblikovanju inovacija koje vode ka uspešnom poslovanju. Njihove plate su u rangu onih koje imaju programeri, a ono što je važno istaći jeste i činjenica da posla za njih ima i u firmama koje nisu primarno vezane za IT sektor.

Treći na listi je posao Kreatora digitalnog sadržaja.

Kompanije koje nema na internetu kao i da ne postoji. Iako su mnogi mislili da će veštačka inteligencija smanjiti potrebu za kreatorima digitalnih sadržaja, većina direktora marketinga u velikim svetskim firmama kaže da će uvećati budžete namenjene kreatorima u narednom periodu.

Čak je i naše tržište toliko veliko da oni koji imaju šta da ponude vrlo lako dođu do klijenata.

Četvrta na listi je već dobro poznata Medicina.

Karijera u medicini je uvek dobar izbor. Nemačka se, na primer, već duži niz godina suočava sa manjkom radne snage u bolnicama, pa su tako i uslovi koje treba ispuniti radi zapošljavanja veoma jednostavni.

Već nakon srednje škole i polaganja stručnog ispita, može da se pronađe posao kao medicinska sestra ili brat, a plate u toj evropskoj zemlji se kreću u intervalima od 1.600 pa do čak 4.400 evra.

Poslednje na listi Ugostiteljstvo, odnosno neka od pozicija u okviru ugostiteljstva.

Kuvari, konobari, menadžeri su traženi proteklih godina, a taj trend se nastavio i u 2024. godini.

Minimalna plata konobara u Beogradu iznosi oko 65.000 dinara. U nešto boljoj poziciji su kuvari, koji su veoma traženi, naročito tokom letnje sezone.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati